Kraftigt uvejr på vej: Så voldsomt rammer det

7. december 2017 07:19 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det ulmer allerede torsdag morgen, og noget brygges.

Lavtrykket Caroline har ramt især Færøerne og Skotland som en regulær storm med alt, hvad det indebærer af advarsler og deslige, men her hjemme i lille Danmark bliver vi nu også rusket godt i gennem torsdag og sågar dagene frem. Det fortæller Janne Hansen, der er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), til Newsbreak.dk.

– Allerede nu er der hård vind op til kuling ved vestkysten. Ude i Nordsøen er der stormende kuling, siger hun.

Ifølge DMIs prognoser og varslingssystem peger alt på, at der ved 8-tiden torsdag og flere timer frem vil lægge sig en dyne af såkaldt voldsomt vejr over hele vestkysten og dele af Nordjylland. Det bliver med vindstød af stormstyrke, og den slags kan føles særdeles hårdt.

“Vindstød af stormstyrke medfører at tagsten blæser ned, store grene knækker, træer kan vælte og spærre tog- og vejstrækninger. Stor sandsynlighed for at broer må lukkes for trafik.” Præcis sådan formulerer DMI det selv.

Rundt om og så igen

Desværre for os, så ser det ud til, at det voldsomme uvejr ikke er en engangsforestilling, fortæller Janne Hansen. Lavtrykket, der af briterne har fået navnet Caroline, skubber foran sig den kraftige blæst, vi refererer til oven over, men der er mere til tøsen end som så.

– Det er en ret tricky koldfront, der passerer os øst over omkring middagstid. På forsiden kommer al den kraftige blæst her, men når den er passeret ved 17-tiden, tiltager vinden igen på bagsiden. Retningen er mere orienteret nord over denne gang, og det bliver en meget lang periode med sandsynlighed for kraftige vindstød. Så lang en periode, at jeg overvejede at dele varslet op i to, siger meteorologen.

Varslet er ikke blevet delt op, og det gælder ganske enkelt fra klokken cirka 20.00 torsdag aften og helt til lørdag morgen.

Kraftig blæst og regn

Vigtigt er det i den henseende at påpege, der ikke er tale om, at det bliver en konstant periode med vanvittige vindstød, men i hele perioden vil der momentvis komme kraftig blæst med stød op til 28 meter i sekundet. Altså af stormstyrke.

Oven i alt det blæseri velsignes vi også med en massiv bølge af regn, der kan vare det meste af dagen. Eller i hvert fald føles således.

I aften og i nat sker der opklaring vestfra, men samtidig dukker nye byger op, som kan være med hagl, beretter DMI.

Områderne, der er dækket af varsling om voldsomt vejr, er følgende:

Vindstød af stormstyrke klokken 8 til 17: Thy og Mors, Vestjylland, Esbjerg, Fanø, Varde og Tønder.

Risiko for vindstød af stormstyrke klokken 8 til 17: Jammerbugt, Fanø, Frederikshavn og Hjørring

Vindstød af stormstyrke klokken 20 (7/12) til 8 (9/12): Thy og Mors, Vestjylland, Jammerbugt, Varde, Frederikshavn og Hjørring

Sneen kommer også

På den anden side af alt dette uvejrssnak er der også en almindelig vejrudsigt, og den påviser – som det ser ud lige nu – at vi godt kan begynde at forberede os på vintervejret. Sneen er tilsyneladende på vej, siger Janne Hansen.

– I weekenden vil det nok mest blive som slud, men der er nogle ret kraftige byger, der vil dannes over vandet. Den næste uge bliver generelt en lidt køligere periode, så her kan der godt falde rigtig sne – både dag og nat, siger hun.

Femdøgnsprognosen, som DMI opdaterer hver dag, peger i øjeblikket på, at natten mellem søndag og mandag samt natten til onsdag bliver ekstremt kolde. Sidstnævnte kan presse sig under de fem frostgrader, så har du ikke fået stoppet halm i sengen – er det nu.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu