Krag vil have patientforeningernes sponsorer frem i lyset

27. februar 2013 03:06 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Krag vil have patientforeningernes sponsorer frem i lyset
Billede mangler

Der skal mere åbenhed om, hvem der sponsorerer patientforeningerne. Det mener sundhedsminister Astrid Krag (SF), som nu vil kræve, at patientforeninger på deres hjemmesider oplyser, hvilken støtte de får fra eksempelvis medicinalindustrien. Det skriver netavisen Altinget.dk.

 

»Langt størstedelen af patientforeningerne har jo intet at skjule, så for dem er gennemskuelighed intet problem. Men de brancher, hvor man forsøger at fremme industri-interesser ved at skubbe patientforeninger foran sig, vil få sværere ved det i fremtiden,« siger Astrid Krag til Altinget.dk.

Hendes forslag flugter med en af de anbefalinger, som en arbejdsgruppe under Sundhedsministeriet netop har sendt i høring. Arbejdsgruppen består af blandt andet embedsmænd fra Sundhedsministeriet og repræsentanter for patientforeninger og medicinalindustrien.

Sundhedsminister Astrid Krag forventer, at anbefalingerne kan munde ud i regler i form af lovgivning eller bekendtgørelser.

»Både patienterne og samfundet har krav på åbenhed. Jeg synes, det er et rigtigt spændende forslag, fordi det netop er med til at kaste lys over, hvem der har interesser i hvad,« siger Astrid Krag.

En anden årsag til ministerens melding er, at der på det seneste har været tilfælde, hvor mindre patientforeninger har vist sig at være massivt finansieret og nogle gange delvist drevet indirekte af private aktører.

Helt aktuelt har der været afsløringerne af Copenhagen Health Networks skjulte forbindelse til den skandaliserede PR-virksomhed Waterfront, der både har været aktiv i forhold til smertebehandling og på høreområdet.

Også diskussionen om SmerteDanmarks afhængighed af medicinalindustrien og høreindustriens annonceboykot af Høreforeningen har medført ministerens og arbejdsgruppens fokus på problemstillingen, skriver Altinget.dk.

Danske Patienter, der er paraplyorganisation for 17 af de største patientforeninger i Danmark, mener, at det er oplagt at stille krav til patientforeninger om at oplyse om støtte fra industrien.

»Der må aldrig være tvivl om, at patientforeningerne arbejder for patienternes sag. Derfor er det helt naturligt, at der er åbenhed om samarbejdet med industrien,« siger Danske Patienters direktør Morten Freil til Altinget.dk.

Hos Medicoindustrien, der er interesseorganisation for producenter af medicoudstyr, vil man ikke stille sig i vejen for forslaget.

»Patientforeningerne er jo sat i verden til at varetage patienternes interesser og ingen andres. Men Medicoindustrien er tilhænger af fuld transparens, så hvis patientforeningerne eller myndighederne kan se en fordel i denne løsning, har vi ikke problemer med det,« siger foreningens direktør, Peter Huntley, til Altinget.dk.

BNB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu