ANNONCE

Krav om at stoppe ulovlige østfirmaer nu

6. februar 2012 15:01 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Krav om at stoppe ulovlige østfirmaer nu
Billede mangler

Arbejdstilsynet skal have lov til at stoppe cementblanderen og forlange hammeren tilbage i værktøjskassen, når udenlandske byggefirmaer arbejder under myndighedernes radar.
Sådan lyder ønsket fra både byggefagenes organisation BAT-kartellet og arbejdsgiverne i Dansk Byggeri til et værn mod social dumping.
For hvor Arbejdstilsynet i dag har mulighed at standse arbejdet, hvis sikkerheden er dårlig, så kan udenlandske firmaer, der ikke har registreret sig i RUT, bare arbejde videre, selvom det er ulovligt.
“Derfor skal virksomheder, som ‘ikke eksisterer’ eller som med vilje opgiver falske oplysninger til myndigheder stoppes med det samme og sendes ud af landet. Det, har vi altid troet på, vil være temmelig effektfuldt. Og det kan lige så godt ske lynsnart,” siger sekretariatsleder i BAT-kartellet, Gunde Odgaard, til Newspaq.
En stikprøve fra BAT-kartellet blandt 244 virksomheder har vist, at hver tiende af dem slet ikke eksisterer i hjemlandet. Dertil kommer et antal, som formentlig ingen aktiviteter har i hjemlandet og hverken betaler skatter eller afgifter.
Dansk Byggeri er også klar til at lade myndighederne stoppe det ulovlige arbejde. Men her vil adm. direktør Lars Storr-Hansen gerne vente på, at regeringens udvalg, som fra i dag går i gang med at se nærmere på social dumping, aflægger rapport til oktober.
“Det er naturligt, at det (arbejdsforbud, red.) er inddraget i udvalgets arbejde, så man kan få styr på, hvordan det kan lade sig gøre rent praktisk. Men vores holdning er, at det vil være en udmærket mulighed, hvis ikke man kan få samspillet mellem myndighederne til at fungere,” siger han til Newspaq.
I finanslovsaftalen mellem regeringen og Enhedslisten er 65 millioner kroner blevet øremærket til kampen mod social dumping og en fokuseret indsats i samarbejdet mellem Arbejdstilsynet, Skat og politiet.
Hos Socialdemokraterne ser arbejdsmarkedsordfører Leif Hahn Jensen et arbejdsforbud på ulovlige byggepladser som oplagt. Og han vil gerne drøfte med beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), om det kan sættes i gang inden oktober, når udvalgets arbejde er færdigt.
“Jeg kan ikke garantere noget. Men jeg vil vende det med ministeren. Vores holdning er helt klart, at det her skal vi tage fat på. Vi kan ikke finde os i, at folk er ligeglade og gør som det passer dem. Det skal stoppes. Det er helt klart,” siger han.
Hos SF siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen, at regeringen ikke behøver vente på udvalget.
“Det er jo grotesk, at Arbejdstilsynet bare kan forlade en arbejdsplads, hvor man ikke er registreret, så det vil jo være effektivt at kunne stoppe arbejdet. Man kan godt gennemføre forslag før udvalgsarbejdet er færdigt,” siger han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu