Krav om opgør med uddannelsessnobberi

25. januar 2013 22:33 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Krav om opgør med uddannelsessnobberi
Billede mangler

Kun få unge vælger at tage en erhvervsuddannelse, og det bidrager regeringens stærke fokus på videregående uddannelser til, mener kritikere – der vil have klare mål for hvor mange unge, der skal vælge en uddannelse som faglært. God idé, siger LO.

 

– Erhvervsskolerne kommer til at stå for uddannelsen for restgruppen. For dem, der ikke kan komme i gymnasiet. I stedet for denne fuldstændigt ligegyldige målsætning om, at 60 procent skal have en videregående uddannelse, burde politikerne ændre fokus og sige, at det vigtigste er, at 30 procent får en erhvervsuddannelse, siger Bertel Haarder.

Danskernes uddannelsessnobberi kommer blandt andet til udtryk i en undersøgelse, som YouGov har lavet for Kommunernes Landsforenings magasin, Momentum. Den viser, at kun syv procent af unges forældre gerne ser deres børn tage en erhvervsuddannelse, mens 44 procent foretrækker en studentereksamen.

Regeringen har sat som mål, at 95 procent af en ungdomsårgang i 2020 skal have en ungdomsuddannelse, 60 procent skal tage en videregående uddannelse, og 25 procent en lang videregående uddannelse. Men selv om politikere og arbejdsmarkedets parter er enige om, at Danmark om få år vil mangle tusinder af faglærte, findes der ingen procentmål for erhvervsuddannelserne. Det ser LO-formand Harald Børsting gerne, at man indfører.

– Der er ikke nogen tvivl om, at hvis konkrete måltal følges op af konkrete handlinger, kan det sikre, at flere får den type uddannelse, som man nu ønsker at prioritere, siger han.

Socialdemokraternes undervisningsordfører, Troels Ravn (S), finder ideen relevant og vil diskutere den med de øvrige regeringsordførere.

– Et slag på tasken kunne være, at vi skal have vendt 40 procent af en årgang imod erhvervsuddannelserne, siger Troels Ravn og understreger, at et udvalg nedsat af regeringen i forvejen arbejder med at forbedre erhvervsuddannelserne, så de kan tiltrække flere unge.

Direktør for uddannelsestænketanken DEA, Stina Vrang Elias, mener, at vi som samfund er for dårlige til at tale om, at vi stadig har brug for håndens arbejde.

– Det handler om at sige, at hånd er lige så god som ånd. Som forælder kan du jo spørge dig selv, om du helst vil have en glad søn eller datter på 25 år, som har et arbejde, eller en, som ikke skulle have taget en akademisk uddannelse, siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu