Det her skal du huske, hvis dit kreditkort skal spærres

16. maj 2018 08:55 | Af: Jesper Werge, redaktion@newsbreak.dk

Er dit dankort blevet misbrugt, har du tabt det - eller er det blevet stjålet? Det er en træls situation, men der er god grund til at handle hurtigt, hvis dit kreditkort skal spærres. Find ud af her, hvad du skal gøre.

Langt de fleste danskere er hver eneste dag afhængige af det lille plastikkort, som i mange år har gjort det ud for pengesedler, mønter og checkhæfte.

Det er via det lille kreditkort, at vi betaler regningerne fra det offentlige, rengøringsmidlerne i Rema 1000 og roserne til lillemor.

Derfor er det også ekstra frustrerende, hvis ens dankort, visa-kort eller mastercard er blevet misbrugt eller stjålet, så ens kreditkort skal spærres.

Sådan gør du når dit kreditkort skal spærres

Men det behøver nu ikke være så forfærdelig en oplevelse, for der er helt faste procedurer for, hvad der skal gøres.

Og følger man disse retningslinjer, så behøver man ikke vente i flere uger på, at man får fingrene i et nyt plastickort.

Det vigtigste er, at man straks kontakter Nets – som så sørger for at gelejde brugeren igennem processen.

I galleriet over artiklen kan du – hvis du klikker på billedet – se helt konkret, hvad du skal gøre, i forhold til den kort-type, som der er tale om.

 

 

Stor stigning i antallet af spærringer

– Det ønsker vi ikke at løfte sløret for, men hele generelt kan jeg sige, at vi – og det er primært af præventive årsager – løbende udskifter og spærrer flere kort, også i takt med, at flere er udstedt og at kortene anvendes oftere, fortæller Søren Winge, der er pressechef hos Nets.

Han understreger, at den enkelte kortindehaver vil kunne komme ud for, at kreditkortet bliver spærret, selv om der ikke umiddelbart ser ud til at være anledning til det.

– Vi tager nogle forholdsregler, og det betyder nogle gange, at vi spærrer en hel række af kort, fordi vi kan se, at der er noget under opsejling. Men vi spærrer naturligvis ikke et kreditkort, hvis der ikke er grund til det, pointerer Søren Winge.

Hver dansker har halvandet kreditkort

Der er i øvrigt rigelig af kort at tage af, for danskerne er ganske glade for de små rektangulære plastickort.

En optælling via Nationalbankens statistikbank viser, at der i fjerde kvartal 2017 var tæt på ni millioner kreditkort i brug i Danmark – det er de nyeste tilgængelige tal.

Det mest populære kort er dankortet og visa-dankortet, som der eksisterer 4,76 millioner eksemplarer af.

Den resterende del er henholdsvis 1,76 millioner internationale kreditkort og 2,47 millioner internationale debetkort.

Der købes for en milliard kroner hver dag

Det samlede dankortforbrug var i 2017 cirka 365 milliarder kroner – altså 1.000.000.000 kroner hver eneste dag året rundt.

Og tallet har været stigende gennem mange år – således er det siden 2013 årligt steget med 12 milliarder kroner.

Antallet af kort, der bliver spærret er også i stigning – men de præcise tal er ikke noget, som Nets ønsker at delagtiggøre offentligheden i.

Dankortet har 35 år på bagen

De danske banker var blandt de første i verden til at udvikle og investere i elektroniske betalingsløsninger i 1960’erne.

Resultatet var Pengeinstitutternes Betalings Service (PBS), der blev etableret i 1968. I de følgende årtier spillede PBS en central rolle i forhold til betalingsløsninger samt tilknyttede tjenester på det danske marked.

I 1983 indførste PBS det nationale betalingskort Dankort – og året efter kunne pengeinstitutterne  også tilbyde deres kunder Dankort i elektronisk form (i plast med magnetstribe).

Siden 15. januar 2006 er alle betalingsaftaler om Dankort blevet administreret PBS – og i 2009 blev det så til Nets.

Koncernen bag er blevet mange penge værd

Den koncern blev dannet, da danske PBS Holding A/S og norske Nordito AS slog sig sammen.

I foråret 2014 blev Nets solgt for 17 milliarder kroner – og i februar i år var værdien fordoblet.

Her lød Hellman & Friedmans købstilbud på 33,1 milliarder for Nets.

I 2016 lancerede Nets mere end 10 nye produkter, herunder det kontaktløse dankort, og i 2017 satte danskernes forbrug med dankort rekord.

(Kilder: Nets, Nationalbanken)

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu