DMI i nyt varsel: Decideret farligt vejr

DMI har lørdag udsendt et varsel om forhøjet vandstand, der gælder mandag.

Udgivet Opdateret

Lørdag morgen udsendte Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, et varsel om, at danskerne kan forvente vindstød af stormstyrke søndag.

Det varsel gælder stadig – men nu har DMI føjet et nyt, og mere alvorligt, varsel til samlingen. I kølvandet på blæsevejret advarer DMI nemlig nu om forhøjet vandstand mandag.

DMI skriver således:

“Kategori 2 varsel: Der er varsel om forhøjet vandstand. Der forventes en vandstand mellem 1.1 og 1.45 m over normal vandstand (DVR).

Vær forberedt på, at hård vind kombineret med forhøjet vandstand kan føre til lokale kystnære oversvømmelser og betydelig skade på klitter, diger, havne og bygninger. Offentligheden rådes til at undgå at rejse og opholde sig i truede kystområder.”

Hos politi og beredskab tager man allerede nu situationen seriøst, og er i gang med at foretage de nødvendige foranstaltninger. Og så opfordrer Midt- og Vestsjællands Politi også borgere i de udsatte områder til at gå i gang med det samme:

Stormflod

  • Det er Stormrådet, der afgør, om der har været stormflod i Danmark.
  • Normalt dækker forsikringer på huse og ejendomme ikke skader som følge af stigende vandstand.
  • Men hvis Stormrådet når frem til, at der har været stormflod, kan man søge erstatning fra den offentlige stormflodsordning.
  • Stormflod er oversvømmelse som følge af en ekstrem høj vandstand i havet. Betingelsen for at erklære stormflod er, at den statistisk sker sjældnere end hvert 20. år.
  • Stormrådet afgør, hvorvidt der har været stormflod i et område på et bestemt tidspunkt. Det sker i samarbejde med DMI og Kystdirektoratet.
  • Stormrådet har ni medlemmer. Det består af en uafhængig formand samt repræsentanter for kommuner, ministerier, forsikringsselskaber og Forbrugerrådet.
  • Der kan ikke ydes erstatning for stormflod ved skader sket i områder, der ikke er omfattet af Stormrådets afgørelse.
  • Bor man i et område berørt af stormflod, har man to måneder til at anmelde skaderne.

Kilde: Stormrådet/Ritzau

– Borgere, der bor i udsatte områder, opfordres allerede nu til at forberede sig på den forhøjede vandstand og i fornødent omfang fjerne eller sikre ting, der kan risikere at lide skade ved en eventuel oversvømmelse, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Powered by Labrador CMS