Skip to main content

50 sager om stenkast mod danske biler

Så sent som onsdag er yderligere tre hændelser med stenkast mod danske biler på sydsvensk motorvej kommet til

Svensk Politi er på udkig efter den eller de personer, som den seneste stykke tid har ramt biler, især med danske nummerplader, med kasteskyts. Bilerne er fortrinsvis blevet ramt på strækningen mellem Ystad og Skurup. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Svensk Politi er på udkig efter den eller de personer, som den seneste stykke tid har ramt biler, især med danske nummerplader, med kasteskyts. Bilerne er fortrinsvis blevet ramt på strækningen mellem Ystad og Skurup.Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Svensk politi efterforsker i øjeblikket en række sager, hvor dansk indregistrerede biler er ramt af sten på motorvejen. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Svensk politi efterforsker i øjeblikket en række sager, hvor dansk indregistrerede biler er ramt af sten på motorvejen.Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Svensk politi har registreret 50 sager siden midten af april, hvor danske biler er blevet ramt af sten på motorvejen mellem Malmø og Ystad.

Det skriver TV 2 Lorry.

De seneste tre tilfælde blev tilføjet onsdag.

- Der har været tre hændelser med stenkast i dag (onsdag, red.) på E65 i nærheden af Ystad, så vi nu har registreret 50 sager.

- Stenkastene er sket tre forskellige steder inden for en afstand af omkring ti kilometer på motorvejen, siger politiinspektør Eva-Gun Westford, politiet i Skåne Södra, til tv-stationen.

Flest danske biler

Det er hovedsageligt biler med dansk nummerplade, der er blevet ramt af sten på motorvejen, som benyttes af mange på vejen mod færgen til Bornholm.

Der har dog også været enkelte tilfælde, hvor biler med svensk nummerplade har været ramt, oplyser Eva-Gun Westford ifølge flere medier.

Advarsel til danskerne

Mandag gik Rigspolitiet ud med en advarsel til danske bilister, der kører på den sydsvenske motorvej.

- I den seneste tid har der været flere tilfælde af stenkast mod danske bilister på E65 mellem Skurup og Ystad i Sydsverige. Oplever man det, så anmeld det straks til svensk politi, skrev Rigspolitiet på Twitter.

Justitsministere alarmeret

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er "alarmeret over beretningerne", som han kalder systematiske. Han vil tage kontakt til den svenske justitsminister, Morgan Johansson.

- Stenkast mod kørende biler er vanvittigt og direkte livsfarligt, og når et så stort antal danske bilister rammes, så giver det anledning til dyb bekymring.

- Jeg vil derfor nu tage kontakt til den svenske justitsminister. Min forventning er, at svensk politi tager episoderne alvorligt og efterforsker dem grundigt og til bunds, så vi kan få stillet gerningsmændene til ansvar og stoppe deres livsfarlige handlinger, udtaler han i en skriftlig kommentar.

Høj prioritet

Sagen har ifølge Eva-Gun Westford høj prioritet hos politiet og foregår med undersøgelser af digitale og fysiske spor.

Ifølge TV2.dk er svensk politi til stede flere steder langs marker og ved til- og afkørsler på motorvejen. Tv-stationens udsendte reporter ser politiet seks steder under kørslen på ruten.

70-årig ramt i ansigtet

I de fleste sager er der ikke sket personskade. Men ved en hændelse 19. maj blev en 70-årig mand fra Sjælland ramt i venstre side af ansigtet og fik alvorlige skader på tænder og det ene øje.

Blandt beboere i områderne omkring E65 har der ifølge den svenske politiinspektør været en teori om, at stenskaderne skyldes høj fart hos mange danskere på ruten.

Det er dog ikke en teori, politiet opfatter som sandsynlig, oplyser hun til TV 2 Lorry.

Del din kommentar