Bakterie i rullepølse kan være livsfarlig

Fødevarestyrelsen advarer

I denne rullepølse er der fundet listeria.
I denne rullepølse er der fundet listeria.
Udgivet Opdateret

Der er fundet listeria i rullepølse.

Derfor tilbagekaldes at parti, oplyser Fødevarestyrelsen.

Det er Coop Danmark A/S, der i en egen-prøve af rullepølsen har opdaget den potentielt farlige bakterie.  

Hvor findes listeria, og i hvilke fødevarer?

Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.

Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.

De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:

* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse).
* Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks).
* Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist).
* Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).

Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.

Kilde:Fødevarestyrelsen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Rullepølsen er pakket i pakker med 100 gram. Den er stemplet 'Sidste anvendelsesdato: 18.08.2021' og har EAN-stregkode 7340011402978.

Rullepølsen er solgt i Kvickly-, SuperBrugsen-, Dagli'Brugsen-, Fakta- og Coop365-butikker i hele landet og på Coop.dk/mad.

Mange dødsfald

I 2014 blev der fundet store mængder listeria-bakterier hos en virksomhed, der solgte rullepølser.

Dengang resulterede det i 17 dødsfald, og 41 mennesker blev smittet.

Læs mere om listeria hos Fødevarestyrelsen HER.

"Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det er købt, eller at kassere det", står der i pressemeddelelsen.

Symptomer på listeria

Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.

Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.

De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:

* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse).
* Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks).
* Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist).
* Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).

Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.

Kilde:Fødevarestyrelsen.

Kilde: Fødevarestyrelsen
Powered by Labrador CMS