Bakterie i rullepølse kan være livsfarlig
Fødevarestyrelsen advarer

Der er fundet listeria i rullepølse.
Derfor tilbagekaldes at parti, oplyser Fødevarestyrelsen.
Det er Coop Danmark A/S, der i en egen-prøve af rullepølsen har opdaget den potentielt farlige bakterie.
Hvor findes listeria, og i hvilke fødevarer?
Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.
Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.
De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:
* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse).
* Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks).
* Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist).
* Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).
Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.
Kilde:Fødevarestyrelsen.
Rullepølsen er pakket i pakker med 100 gram. Den er stemplet 'Sidste anvendelsesdato: 18.08.2021' og har EAN-stregkode 7340011402978.
Rullepølsen er solgt i Kvickly-, SuperBrugsen-, Dagli'Brugsen-, Fakta- og Coop365-butikker i hele landet og på Coop.dk/mad.
Mange dødsfald
I 2014 blev der fundet store mængder listeria-bakterier hos en virksomhed, der solgte rullepølser.
Dengang resulterede det i 17 dødsfald, og 41 mennesker blev smittet.
Læs mere om listeria hos Fødevarestyrelsen HER.
"Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det er købt, eller at kassere det", står der i pressemeddelelsen.
Symptomer på listeria
Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
Hvis du har nedsat immunforsvar, fordi du er alvorligt syg og/eller tager medicin, der dæmper immunforsvaret, har du risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er ca. 25 %.
Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.
Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.
Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.