Denne straf står drabsmanden til

Onsdag begynder sagen mod en 37-årig mand, der er tiltalt for at have voldtaget og dræbt Mia Skadhauge Stevn

Udgivet Opdateret

I drabssager er udgangspunktet 12 års fængsel, men en 37-årig mand kan straffes hårdere, hvis han dømmes for at voldtage og dræbe Mia Skadhauge Stevn.

Onsdag begynder sagen i Retten i Aalborg mod manden, der er tiltalt for at have voldtaget, lemlæstet, dræbt og parteret den unge kvindes lig i februar 2022.

Specialanklager Mette Bendix vil ikke på forhånd at afsløre, hvilken straf hun vil gå efter.

Skærpende omstændighed

Men ifølge ekspert i strafferet Lotte Helms fra Syddansk Universitet kan voldtægt og usømmelig omgang med lig trække straffen op fra de 12 års fængsel.

Mia Skadhauge Stevns lig blev parteret.
Mia Skadhauge Stevns lig blev parteret.

- Det kan blandt andet være en skærpende omstændighed, hvis der er voldtægt eller seksuelle overgreb involveret - altså et seksuelt motiveret drab. Så kan straffen potentielt blive højere.

- Men det er alene domstolene, der vurderer det, siger hun.

Et andet skærpende element kan være, hvis et drab er planlagt. Det fremgår dog ikke af anklageskriftet, om drabet skal være planlagt.

Sjældne sager

Det er sjældent, at sager om et enkelt drab udløser livstid, og Lotte Helms kan ikke vurdere, om anklageren vil gå efter det i denne sag.

Ifølge Bent Isager-Nielsen er sagen uhyggelig, men sjælden. Han er tidligere politiinspektør og var i en periode leder af drabssektionen i Rejseholdet under Rigspolitiet.

- Heldigvis er fjerndrab, hvor en typisk ung kvinde bliver overfaldet og udsat for sædelighedsforbrydelse og dræbt, sjældne i Danmark, men de rammer fuldstændig overskrifterne og skræmmer os alle.

Det berørte mange, da den 22-årige sygeplejerskestuderende Mia Skadhauge Stevn i februar 2022 forsvandt fra Aalborg, og hendes ligdele senere blev fundet i Dronninglund Storskov. Onsdag begynder retssagen, hvor en 37-årig mand er tiltalt for voldtægt, drab og usømmelig omgang med lig.
Det berørte mange, da den 22-årige sygeplejerskestuderende Mia Skadhauge Stevn i februar 2022 forsvandt fra Aalborg, og hendes ligdele senere blev fundet i Dronninglund Storskov. Onsdag begynder retssagen, hvor en 37-årig mand er tiltalt for voldtægt, drab og usømmelig omgang med lig.

Var det planlagt?

- Men denne her er i særklasse grov. Jeg har sjældent set et anklageskrift, der i den grad udpensler de uhyrligheder, der er foregået, siger Bent Isager-Nielsen.

Han vil blandt andet holde øje med, om anklageren under retssagen vil tegne et billede af et planlagt drab:

- Det bliver interessant at se, om det var en mand, som ville noget andet. Score? Og så gik noget galt? Eller er det et nøje planlagt drab?

Tiltalt for voldtægt og drab

Ifølge anklageskriftet gav den 37-årige mand Mia Skadhauge Stevn et lift tidligt om morgenen 6. februar 2022 i det centrale Aalborg, hvor hun havde været i byen.

Han er tiltalt for at voldtage hende og slå hende ihjel med "betydelig lemlæstelse" på et tidspunkt mellem klokken 06.09 og 15.00.

Tiltalt nægter

Derefter skal han have parteret liget og spredt ligdelene i Dronninglund Storskov, inden han blev anholdt 9. februar.

Den 37-årige erkender usømmelig omgang med lig, men nægter drab og voldtægt. Det oplyser hans advokat, Mette Grith Stage, der siger, at han vil afgive forklaring i retten.

Dommen ventes i slutningen af juni.

MIA DRABET

22-årige Mia Skadhauge Stevn blev sidst set  i Jomfru Ane Gade i Aalborg natten mellem 5. og 6. februar 2022. Her blev hun set stige ind i en mørk personbil på Vesterbro i Aalborg. Mia blev senere fundet dræbt. En 37-årig mand blev senere anholdt og sigtet i sagen.

Powered by Labrador CMS