Ekspert afliver kendt måge-myte

Det kloge dyr er ikke til at løbe om hjørner med

Mågen er en klog fugl, der nyder godt af, at mennesker har mad stående fremme i byerne.
Udgivet Opdateret

Hvor hører mågen til? Nogle vil måske sige havet, men ifølge BBC har eksperter i flere europæiske lande konstateret, at mågen hjertens gerne tager til byen for at yngle, slappe af og spise løs af den mad, mennesker ikke gider, eller når, at spise. 

BBC skriver, at antallet af måger er steget støt i både England, Wales, Belarus, Italien og Holland, såvel som i USA og Canada. 

En klog fugl

BBC har talt med Lesley Thorne fra Stony Brook-universitetet i New York, og hun fortæller, at mågen er en klog fugl, der er svær at fange. 

Mågen lærer af sine fejl, og hvor småfugle lever i tre til fem år, får en måge ofte mange flere år at leve i end det. 

Peter Rock er ekspert i måger i England, og han fortæller, at den ældste måge, han har kendt til, levede i 28 år. Den gik på frivillig pension i solskinsbyen Malaga i Spanien, og de mange leveår gør, at mågen erfaring at trække på, når livet går den imod. 

- En klog måge ved alt om mad tæt på, hvor den bor, siger Peter Rock til BBC.

På besøg i danske byer

Også i Danmark er måger gennem årene blevet en større og større udfordring i byerne. 

TV2 skrev tilbage i 2019, at man havde problemer med måger i Aalborg, Horsens, Aarhus, Odense og København, og at Naturstyrelsen modtog flere og flere ansøgninger om at få lov til at få lov til at regulere, altså aflive, fuglene. 

De lærer af deres fejl

Problemet er, at mågernes store hjerner gør, at de har let ved at lære af deres fejl, og der er eksempler på måger, der har ladet skalddyr falde fra høje højder for at få dem lukket op og måger, der brugte brød som madding, når de var på jagt efter fisk. 

BBC har talt med Anouk Spelt, der undersøger måger for universitetet i Bristol i England, og hun har fulgt mågers bevægelser via GPS-enheder. 

- De besøgte specifikke skoler i pauserne og holdt øje med børnene, siger Anouk Spelt til BBC. 

Hun fortæller om andre måger, der besøgte skoler på faste tidspunkter, når der blev båret affald ud til kompostbunkerne. Så kunne de gå på jagt efter friske madrester.

Går ikke i den samme fælde

Anouk Spelt fortæller, at det i sig selv er en udfordring at fange en måge for at sætte en GPS på den. Hun er nødt til at bruge nye fælder, når mågerne har opdaget, hvordan de gamle fungerer, for så gider de ikke gå i dem. 

Men det, at du ser flere måger i din by, betyder ikke, at de bor der hele tiden, og det er dermed lidt af en myte, at mågen flytter ind i byen for at blive der og kun der.

Anouk Spelt har observeret måger flyve målrettet efter marker og parker efter et regnskyl, på jagt efter orme, og ifølge ornitologen Valeria Jennings fungerer byen ikke som et permanent hjem for mågerne. Byen er bare et sted, hvor de ved, hvad de får. 

- De bruger byen som sovesal og børneværelse, siger Valeria Jennings til BBC.

Kan man elske en måge?

Der er altså ikke noget, der tyder på, at mågen har tænkt sig at opgive de fordele, de får ud af at besøge byer, blandt andet i Danmark, og måske skulle man overveje at gøre, som de gør i Canada. 

Her arbejder Louise Blight med studiet af fugle, og hun fortæller, at folk har det med både at hade og elske mågen for det, den kan. 

- De aftvinger respekt, og de tager naturen med ind i byerne i en verden, der udsættes mindre og mindre for naturen, siger Louise Blight til BBC.

Powered by Labrador CMS