- Jeg kom ud af syg fantasi om skyderier

Tiltalt for planlægning af masseskyderier siger i retten, at han har rakt ud efter hjælp uden at få det

Udgivet Opdateret

En 27-årig mand, der er tiltalt for planlægning af et eller flere masseskyderier, henvender sig mandag formiddag direkte til dommere og nævninger i Retten i Aalborg.

Han har mulighed for at få det sidste ord, inden sagen skal afgøres, og det benytter han sig af.

Her gentager han, at planen om masseskyderi var en "sygelig fantasi", som han af egen drift kom ud af.

- Det var bare sygelige fantasier, som jeg fik rystet mig fri for af egen styrke, siger den tiltalte.

Den spinkle mand med det lange, mørke hår læser op fra et stykke papir.

Han har erkendt, at han i årene fra 2015 til 2018 skrev et manifest, hvor han beskriver sin fascination af skoleskyderier.

Gik til skydetræning

Han har også erkendt, at han begyndte at gå til skydetræning, erhvervede sig to pistoler og anskaffede sig taktisk beklædning.

Der var ifølge den tiltalte tale om en "hyperfascination", som han også har haft over for emner som bankrøverier og steroider.

- Når jeg går op i noget, er det 140 procent, siger den tiltalte i retten.

Han researchede intenst på skoler, ringetider, klasseskemaer og tog på rekognosceringsture til skoler og uddannelsesinstitutioner i Aarhus.

Men planen om skoleskyderi blev aldrig realiseret. Da tidspunktet kom, gav det ham ikke længere et dopaminrush, og han indså, at det bare var fantasier, lyder det.

Bare en fantasi

- Det er psykisk sygdom, der driver mig i ekstrem grad. Alligevel formår jeg at blive klar over, at det bare er en fantasi, siger den tiltalte.

Han siger også, at han har rakt ud efter hjælp uden at få det.

- Jeg kom ud af fantasien uden nogen form for hjælp, trods det at jeg har spurgt om det før, lyder det fra den tiltalte.

Har søgt om hjælp

Hans far har tidligere afgivet vidneforklaring i sagen. Han fortalte, at familien havde søgt om hjælp til at få den 27-årige i behandling for angst. Men ifølge faren fik man ikke den ønskede hjælp.

Den tiltalte er ifølge en mentalundersøgelse sindssyg og uegnet til fængselsstraf.

Anklagemyndigheden går efter en dom til anbringelse på en psykiatrisk afdeling, hvis manden findes skyldig.

Der falder dom i sagen på torsdag.

LÆS OM ANKLAGEN HER:

* Han er tiltalt for forsøg på manddrab ved at have forberedt sig på et eller flere skyderier på skoler eller uddannelsesinstitutioner i Nord- eller Østjylland.

* Forberedelsen består ifølge politiet i, at den tiltalte har skrevet et manifest, taget skydetræning, anskaffet sig to pistoler og taktisk beklædning samt en bil til at udføre angrebet med og været på to rekognosceringsture i Aarhus.

* Nordjyllands Politi modtog anmeldelse af manden 10. juni 2020 og foretog to dage senere en ransagning af hans lejlighed.

* Her fandt politiet en 9 mm Glock-pistol med tilhørende ammunition i den 27-åriges skrivebordsskuffe. Pistolen var lovligt erhvervet, idet manden har våbentilladelse. Men pistolen var uforsvarligt opbevaret og skulle have været i et våbenskab. Den del af anklagen erkender den tiltalte.

* Den 27-årige nægter sig skyldig i anklagen om drabsforsøg. Han har forklaret, at han var fascineret af skoleskyderier og foretog intens research på emnet.

* Han havde også i sit manifest fastsat en dato for, hvornår angrebet skulle finde sted - august 2018. Men da tiden kom, fandt han ifølge eget udsagn ud af, at det hele var en sygelig fantasi.

* Læger har erklæret, at den 27-årige er sindssyg og ikke er egnet til fængselsstraf.

* Anklagemyndigheden ønsker ham idømt anbringelse på en psykiatrisk afdeling, hvis han findes skyldig.

* Sagen afgøres torsdag 3. februar, hvor nævningetinget først afsiger en kendelse om skyld. Herefter skal der udmåles en sanktion, i det omfang den tiltalte findes skyldig.

Kilde: Retssagen og anklageskriftet.
Powered by Labrador CMS