Masser af svindel i slikbranchen

Der foregår omfattende svindel med illegal import, snyd med afgifter og falske fakturaer i slikbranchen. Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Udgivet Opdateret

Slikbranchen er ikke kun sukkersød. Der foregår nemlig omfattende svindel med illegal import, snyd med afgifter og falske fakturaer, skriver Jyllands-Posten.

Fødevarestyrelsen har i år uddelt 45 indskærpelser, 15 påbud og syv bøder i forbindelse med kontrolbesøg i 35 slikbutikker og engrosvirksomheder på Sjælland og Fyn. Derudover har styrelsen beslaglagt næsten 32 ton slik, som der ikke var fakturer på, viser tal fra Fødevarestyrelsen ifølge Jyllands-Posten.

Det handler især om butikker, der henter slik til Danmark uden at betale sukkerafgiften på 24,61 kroner per kilo plus moms. Det kan de gøre ved for eksempel at importere slikket via Sverige og Tyskland, hvor der ikke er afgifter.

»Der er store problemer i branchen. De snyder med afgifterne, og de har ikke sporbarhed på slikket, så vi har ingen mulighed for at trække det tilbage, hvis der skulle være noget i vejen med det,« siger Michael Rosenmark, der er chef for Fødevarestyrelsens rejsehold, til Jyllands-Posten.

Skat har også gennemført kontrolbesøg i år, og man er ved at samle resultaterne fra i alt 75 besøg i slikbutikker landet over.

Så sent som fredag i sidste uge blev der beslaglagt slik i to store butikker i Aarhus, fordi butikkerne ikke kunne dokumentere, hvor de havde slikket fra.

Skat oplyser, at man nu vil gå målrettet efter bagmændene og grossisterne, der ulovligt importerer vingummibamser, chokoladebarer og skumfiduser uden at betale afgifter.

Beregninger fra Dansk Erhverv viser ifølge Jyllands-Posten, at statskassen hvert år går glip af op mod en milliard kroner på grund af illegal import af slik, sodavand, øl og cigaretter.

Powered by Labrador CMS