Livsfarlig: Kan være på vej til Danmark

Den kan lugte blod på to kilometers afstand

Ifølge flere eksperter kan den hvide haj meget vel være at finde i dansk farvand i fremtiden.
Ifølge flere eksperter kan den hvide haj meget vel være at finde i dansk farvand i fremtiden.
Udgivet Opdateret

Det er et spørgsmål om tid, før hvidhajen indtager vandet ved danske og svenske kyster. Det skriver blandt andet Sveriges Radio og Ekstra Bladet.

Fredrik Gröndahl er ekspert i hajer, og han fortæller Sveriges Radio, at hvidhajen allerede er begyndt at dukke op nær Portugal og Skotland, og som temperaturerne i havene stiger, øges sandsynligheden for, at hajen søger mod Skandinavien.

- Jeg tror, det er et spørgsmål om tid, før vi observerer en, hvis den ikke allerede har været her, siger Fredrik Gröndahl til Sveriges Radio.

En dræbermaskine

Illustreret Videnskab skriver, at hvidhajen er en frygtet størrelse. Den vejer to tons, har 300 vildt skarpe tænder, og den kan lugte blod i vandet på to kilometers afstand.

Der er altså tale om en rendyrket dræbermaskine, der potentielt kan indtage dansk farvand i fremtiden, og tilbage i 2018 skrev DR, at hvidhajen var en blandt flere hajtyper, der ifølge Karsten Bjerrum Nielsen, biolog og afdelingsleder for formidling og udstilling på Kattegatcentret, kunne være på vej til Danmark.

Ifølge Karsten Bjerrum Nielsen er der intet i vejen for, at hvidhajen kan opholde sig i dansk farvand, da temperaturerne her minder om dem ved Sydafrika, hvor hvidhajen allerede har hjemme.

- Hvidhajer elsker søløver og sæler, så man kunne forestille sig, at den kunne boltre sig ved en sælkoloni et stykke tid, sagde Karsten Bjerrum Nielsen til DR.

Føden flytter sig

Ekstra Bladet har talt med Lars Skou Olsen, der er chef for dyr og anlæg hos Den Blå Planet, og han tror, at hvidhajen er på vej til Danmark.

- Jeg forventer, at man vil kunne møde en hvidhaj i danske farvande inden for en overskuelig tidsramme, siger han til Ekstra Bladet

Han kommer ikke nærmere ind på, hvornår hvidhajen kan opleves i Danmark, men han siger, at der ikke er noget, der ligger til hinder for det.

Men hvis temperaturerne i danske farvande i 2018 allerede var på et niveau, der mindede om andre steder, hvidhajen allerede levede, kan det måske undre, at det store dyr ikke allerede har slået sig ned ved Danmark.

DR skrev i 2018, at hajerne søger mod nye områder, hvis den mad, de lever af, er at finde der.

- Rovdyr følger deres byttedyr, så langt som deres genetik og fysiologi nu engang kan bære dem, sagde Karsten Bjerrum Nielsen til DR.

Powered by Labrador CMS