Skip to main content

Nix pille: Tolderne tager dem

Det kan være direkte farligt og skade helbredet at købe piller fra fremmede

Toldstyrelsen har tilbageholdt næsten en halv million piller i 2020. Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt
Toldstyrelsen har tilbageholdt næsten en halv million piller i 2020. Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt

Det kan være ulovligt, blive dyrt og være direkte farligt for dig. Sådan lyder advarslen fra Toldstyrelsen, der i en pressemeddelelse oplyser, at man i 2020 har tilbageholdt knap 500.000 ulovlige piller eller kapsler og knap 100 kilo medicin. 

Medicin, piller og kapsler dækker blandt andet over receptpligtige potensmidler, smertestillende medicin og receptpligtig antibiotika. 

- Køber man ulovlig medicin som privatperson, har det ikke kun en økonomisk konsekvens i forhold til told, moms og afgifter, men medicinen kan også udgøre en decideret sundhedsrisiko. Derfor opfordrer vi til, at man følger sundhedsmyndighedernes anvisninger om at købe medicin hos godkendte forhandlere og i samråd med egen læge, siger Michael Lund, kontroldirektør i Toldstyrelsen, i pressemeddelelsen. 

Farlige piller

Af de forskellige affekter, Toldstyrelsen har beslaglagt, finder man midlet tramadol. 

Newsbreak.dk har tidligere skrevet, hvordan toldere i august 2020 opdagede 6850 ulovlige tramadol-piller i to postpakker sendt fra England. 

Tramadol er et smertestillende stof, som morfin, og med brugen af det følger der visse bivirkninger. 

– Tramadol er mindst lige så vanedannende som alle andre morfinpræparater. Det er hverken værre eller bedre. Alle vil – efter brug af tramadol i 2-3 uger – blive fysisk afhængige, har Gitte Handberg, specialeansvarlig overlæge på Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Smerteforum, tidligere sagt til Politiken.

Store fund

Toldstyrelsen oplyser, at man generelt har beslaglagt en del fund gjort i store forsamlinger, herunder godt 27.000 alprazolam-piller (benzodiazepin), de føromtalte 6850 tramadol-piller, og i september blev to indrejsende i Billund Lufthavn stoppet med i alt 14.000 tramadol-piller

Newsbreak.dk har tidligere skrevet, at privat import af tramadol er en overtrædelse af lægemiddellovgivningen, og Toldstyrelsen oplyser, at netop tramadol er et middel, man har beslaglagt rigtig meget af i 2020.

Toldstyrelsen oplyser, at det i udgangspunktet kun er lovligt at indføre medicin til personligt brug i Danmark. Piller, der bliver beslaglagt grundet overtrædelse af lægemiddellovgivningen, bliver overdraget til Lægemiddelstyrelsen. 

Del din kommentar