Offer for vejvrede: -Forfærdeligt
Kørelærer Svend Vebel forbereder sine elever på, at hidsige trafikanter og aggressiv adfærd i trafikken ikke er til at komme udenom

Onde blikke, fuckfingre, tilråb, hasarderede overhalinger og bank på ruden.
Det er blandt andet det, som to kørelærere og deres køreskoleelever udsættes for, når de begiver sig ud på vejene.
- Det er forfærdeligt, siger 64-årige Svend Vebel, som arbejder hos Stenbæks Køreskoler, til Newsbreak.dk.
- Jeg oplever en manglende forståelse for færdselsreglerne. Der er egoister i trafikken, som kun tænker "mig, mig, mig, jeg vil først". Trafikanter kan være meget stride, fortsætter han.
Mange har et hidsigt temperament i trafikken. To ud af tre oplever det, der populært kaldes 'road rage', viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.
Problem med vejvrede stiger
Danskernes temperament kommer i stigende grad let i kog, når vi bevæger os rundt i trafikken. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.
Hele to ud af tre danskere har oplevet såkaldt 'road rage', som blandt andet indebærer vrede tilråb og gestikulationer fra medtrafikanter.
Ifølge undersøgelser fra 2020 og 2021 er andelen af danskere, der oplever aggressiv adfærd fra medtrafikanter, steget fra omkring hver anden til hele to ud af tre.
-Mine elever bliver angste
Ifølge undersøgelsen er problemet med vejvrede stigende.
Det skyldes, at der er flere trafikanter på vejene, at folk ofte er stressede, og at tolerancetærsklen er blevet lavere, mener Martin Dupont, der er indehaver af KørekortXperten i Odense.
- Nogle er ubetænksomme og og uretfærdige, når de kører bil. De får deres aggressioner ud i trafikken, fortæller han til Newsbreak.dk og fortsætter:
- Jeg har lært at leve med det, men mine elever bliver angste for at begå fejl.
Problem for trafiksikkerheden
Vejvrede er ikke kun et adfærdsmæssigt problem men potentielt også et problem for trafiksikkerheden ifølge skadedirektøren i Gjensidige Forsikring.
- Når man har mere travlt med at råbe eller gestikulere af sine medtrafikanter, end man har med at følge med i trafikken, så udsætter man alle for en unødig risiko for uheld, forklarer Henrik Sagild og fortsætter:
- Vi ved, at uopmærksomhed som årsag til ulykker er overrepræsenteret i statistikkerne, og derfor har man et ansvar for at følge med i trafikken, og ikke bruge sin tid på at hidse sig op over andre.

Råbte og bankede på bilruden
Svend Vebel, der har arbejdet som kørelærer i omkring 16 år, husker en grim episode, hvor han og en elev blev offer for vejvrede.
En bilist lavede en hasarderet overhaling og bremsede brat op lige foran eleven midt ude på vejen. Herefter steg bilens passager ud, gik truende hen mod køreskolebilen og pustede sig op.
Svend Vebel låste straks bildørene.
- Manden råbte og bankede på bilruden. Den var helt gal, fortæller han og fortsætter:
- Min elev var chokeret over, at nogen kan finde på at opføre sig sådan.
Den hidsige mand stak af, da Svend Vebel tog et billede af ham og bilens nummerplade med sin telefon.
Efter den ubehagelige oplevelse monterede kørelæreren kameraer i sin køreskolebil af hensyn til sikkerheden.
Forbereder eleverne på vejvrede
Begge kørelærere forbereder deres elever på, at vejvrede i trafikken ikke er til at komme udenom.
- Jeg forbereder dem på, at det sker. Det er kutyme. Sådan er det bare, fortæller Svend Vebel til Newsbreak.dk og tilføjer:
- Det har ingen konsekvenser for trafikanterne.
Ifølge Martin Dupont, som har været kørelærer i 20 år, har han et ansvar.
- Det er min opgave at fjerne elevernes utryghed, lyder det.
Martin Dupont erkender, at han da også selv oplever at blive irriteret på sine medtrafikanter engang imellem, men han lader ikke irritationen påvirke sin adfærd i trafikken.