Øl-tørst kan give plet på straffeattesten

Det kan blive dyrt at forfalske papirerne

Unge snyder med dokumenterne for at komme på værtshus. Nu advarer politiet
Unge snyder med dokumenterne for at komme på værtshus. Nu advarer politiet
Udgivet Opdateret

Syd- og Sønderjyllands Politi oplever flere sager, hvor unge snyder med ID for at komme ind på værtshuse.

Det kan koste både en bøde og en plet på straffeattesten.

En 17-årig dreng fra Aabenraa kan se frem til en bøde og en mulig plet på straffeattesten, efter at han havde forfalsket sit pas for at snyde sig ind på et værtshus i Haderslev.

Hændelsen fandt sted lørdag den 18. september i nattelivet, hvor en ansat på værtshuset havde kontrolleret gæstens ID, fattet mistanke til dokumentet og tilkaldt politiet.

Den 17-årige blev sigtet for dokumentfalsk – kriminalitet, hvor du forfalsker for eksempel et pas, en dåbsattest eller et sundhedskort.

Da drengen var under 18 år og dermed ikke myndig, måtte forældrene underrettes, ligesom de sociale myndigheder i hjemkommunen også blev orienteret.

Fjerde sag inden for kort tid

Sagen fra Haderslev er den fjerde i politikredsen inden for kort tid, hvor unge forsøger at snyde sig ind på værtshuse og diskoteker – ved enten at bruge andres ID eller forfalske deres egne dokumenter.

Ud over to sager fra Haderslev har der også været en sag fra Sønderborg og en fra Varde.
Der har dels været tale om mindreårige, dels unge over 18 år, som har forsøgt at snyde sig ind, for eksempel fordi de har haft karantæne fra værtshuset.

Overtræder straffeloven

Syd- og Sønderjyllands Politi og Haderslev Kommune opfordrer kraftigt de unge til at droppe eventuelle planer om at fifle med legitimationen for at få en glad aften i byen. 

Det er alt andet end uskyldigt at forfalske ens eget ID eller at benytte andres legitimation. Dermed overtrædes straffeloven.

- Det er åbenbart for fristende for nogle af de helt unge at komme ud i nattelivet med andre unge over 18 år, og nok ikke mindst nu, hvor samfundet åbner op igen efter lang tid med COVID-19. Men det giver langvarige tømmermænd at snyde med legitimationen. En ting er bøden, en anden ting er, at får man en plet på straffeattesten, kan det fx blive sværere at få drømmejobbet, understreger politikommissær Dennis Holst fra Syd- og Sønderjyllands Politi, Områdecenter Nordøst i Haderslev.

Sådan er reglerne

Dokumentfalsk:

Forfalsker man sit ID, for eksempel sit pas, er der tale om dokumentfalsk, hvilket er en overtrædelse af straffeloven. Strafferammen er enten bøde eller fængsel indtil to år.

Hvis den unge afsløres, er straffen en bøde eller en plet - i form af en betinget straf - på straffeattesten.

Dokumentfalsk straffes typisk hårdere end personelfalsk.

Personelfalsk:

Låner man en anden persons ID, er der tale om personelfalsk, og det er også en overtrædelse af straffeloven. Strafferammen er enten bøde eller fængsel indtil seks måneder. Hvis den unge afsløres, er straffen en bøde eller en plet - i form af en betinget straf - på straffeattesten. Det gælder ligeledes personer, der låner deres ID (for ekspel et kørekort) ud til andre. Det er i så fald medvirken til forbrydelsen, og det kan også straffes.

Kilde: Syd- og Søndrejyllands Politi
Powered by Labrador CMS