PET stopper jihad-musik

Både sange med højreradikalt og med jihadistisk indhold er fjernet fra musiktjenesten SoundCloud.

Udgivet Opdateret

Over 1100 profiler og lydfiler med jihadistiske og ekstremistiske sange er blevet fjernet fra musiktjenesten SoundCloud i en stor Europol-mission.

Det skriver Europols europæiske antiterrorismecenter (ECTC) i en pressemeddelelse fredag.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har deltaget i missionen, bekræfter man over for Ritzau.

- PET har i denne aktion bidraget med materiale relateret til militant islamisme og højreekstremisme, skriver PET's presseafdeling i en mail.

Ledte efter sange

Efterretningstjenesten har ifølge mailen "et velfungerende samarbejde" og deltager løbende i indsatser fra Europol, der skal fjerne ekstremistisk indhold fra nettet.

Også politi fra Ungarn, Portugal, Spanien og Storbritannien deltog i operationen.

I operationen hjalp politiet SoundCloud med at finde frem til de mange ekstremistiske sange, som lå på musiktjenesten. Sangene blev så efterfølgende fjernet af SoundCloud.

Flere tusinde afspilninger

Sangene havde blandt andet ekstremistiske, jihadistiske og højreradikale budskaber, oplyser Europol. Ofte opfordrer de til vold og promoverer ekstremistiske grupper. Flere af dem var jihadistiske a cappella sange - såkaldte nasheeds.

Nogle af sangene havde flere tusinde afspilninger.

Aktionen fandt sted mellem den 5. og 13. maj. Den var en del af et årligt tilbagevendende partnerskab mellem offentlige og private aktører. Partnerskabet skal ifølge Europol tydeliggøre terroristers misbrug af internettet, forhindre online radikalisering og sikre fundamentale rettigheder.

Politiets Efterretningstjeneste har bistået i en stor international aktion mod musik med jihadistisk tema
Politiets Efterretningstjeneste har bistået i en stor international aktion mod musik med jihadistisk tema

JIHAD

Jihad er et islamisk begreb, der kommer fra den arabiske rod ǧ-h-d der bl.a. gengiver at "stræbe" eller "anstrenge sig". Begrebet har en lang række forskellige betydninger, fra en indadvendt spirituel kamp for at opnå den rette tro til politisk eller militær kamp for at fremme islam og islams interesser. Ordet bliver på dansk ofte oversat til "hellig krig". Det er ukorrekt, selv om jihad i visse tilfælde kan have denne betydning. Mange muslimer anser jihad for at være et af de aspekter af deres religion, der oftest bliver misforstået af ikke-muslimer. Meningen med de mere militante aspekter af jihad er et spørgsmål, der stadig er til debat blandt muslimer. Den religiøse legitimitet bag de forskellige islamistiske bevægelser, der benytter sig af terminologien bag det islamiske begreb jihad, er ofte blevet kritiseret af moderate og liberale muslimer.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS