Planlagde voldsomt angreb

Tre personer ville fremstille en eller flere bomber til at udføre angreb et ukendt sted, lyder det i tiltale

11. december 2019 blev omkring 20 personer anholdt i en stor politiaktion, og flere blev efterfølgende varetægtsfængslet ved grundlovsforhør i Københavns Byret. Der er tale om tre forskellige sager, hvoraf den ene handler om fremstilling af bomber. I den sag er der nu rejst en tiltale, og den ventes at komme for retten til november. (Arkivfoto)
11. december 2019 blev omkring 20 personer anholdt i en stor politiaktion, og flere blev efterfølgende varetægtsfængslet ved grundlovsforhør i Københavns Byret. Der er tale om tre forskellige sager, hvoraf den ene handler om fremstilling af bomber. I den sag er der nu rejst en tiltale, og den ventes at komme for retten til november. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Med kemikalier og andet udstyr ville to mænd og en kvinde bygge en eller flere bomber til at udføre angreb et ukendt sted.

Det er tiltalen mod de tre personer, som er anklaget for forsøg på terrorisme, oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse tirsdag.

To mænd på 22 år og 23 år er sammen med en 39-årig kvinde tiltalt for terrorplanerne.

Planerne blev dog spoleret, da mændene blev anholdt, lyder det fra Lise-Lotte Nilas, statsadvokat i København.

- Vi mener, at de tre personer havde anskaffet sig kemikalier og materialer, der gjorde dem i stand til at fremstille sprængstof, som skulle bruges ved et terrorangreb, udtaler hun i pressemeddelelsen.

- Det er også vores opfattelse, at planerne mislykkedes, da de to mænd blev anholdt af politiet, siger hun videre.

Kender ikke stedet

Indtil juli i år sad en fjerde mand også varetægtsfængslet i sagen.

Men han blev løsladt efter halvandet års fængslet, og anklagemyndigheden har valgt ikke at rejse en tiltale mod ham.

De tre tiltalte er alle fra Københavnsområdet.

Politiet har dog ikke kunnet fastslå, om de formodede angreb skulle finde sted i Danmark eller i udlandet.

Ud over at være tiltalt for forsøg på terror er kvinden også tiltalt for at have finansieret en terrorvirksomhed ved at have overført penge via en mellemmand til personer, der var tilknyttet Islamisk Stat (IS).

Derudover er hun tiltalt for at have fremmet terrorvirksomhed ved at have hjulpet flere personer, der var tilknyttet Islamisk Stat.

Blandt andet skal hun have hjulpet med at oprette profiler på sociale medier og kommunikere på internettet, samt ved at have udbredt store mængder propagandamateriale fra Islamisk Stat på internettet.

To har dobbelt statsborgerskab

Den ene af de tiltalte mænd samt den tiltalte kvinde har ifølge anklagemyndighedens oplysninger dobbelt statsborgerskab.

Derfor vil der i sagen blive nedlagt påstand om, at de to bliver frataget deres danske indfødsret og udvises af Danmark for bestandigt.

Den tredje tiltalte har alene dansk statsborgerskab.

Sagen er planlagt til at begynde i Københavns Byret 4. november.

Sagen kom frem i offentlighedens lys, da politiet i en stor aktion 11. december 2019 anholdt omkring 20 personer, hvoraf flere siden er løsladt.

Aktionen har udløst tre sager - denne om bomber, en anden om våben og en tredje om terrorstøtte.

Sagen om forsøg på terror med skydevåben er i gang ved Københavns Byret, hvor to mænd er tiltalt. Den ventes afgjort dette efterår.

I den tredje sag blev en mand i marts 2021 idømt to års fængsel i Retten i Odense for at støtte Islamisk Stat ved blandt andet at have rådgivet tilhængere.

Straffelovens paragraf 114: Terrorparagraf

* Terrorparagraffen, straffelovens paragraf 114, fastslår, at handlinger såsom drab, drabsforsøg, vold, alvorlig brandstiftelse og frihedsberøvelse skal regnes som terrorisme, blandt andet hvis det er hensigten at skræmme en befolkning i alvorlig grad.

* Man kan også straffes, hvis man “uretmæssigt tvinger danske eller udenlandske offentlige myndigheder eller en international organisation til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende, politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer.”

* Strafferammen er helt op til livstid.

* Derudover kan man via paragraf 114 b også anklages for terror, hvis man direkte eller indirekte yder økonomisk støtte til en person, en gruppe eller en sammenslutning, der begår eller har til hensigt at begå handlinger, der er omfattet af terrorparagraffen.

* Det kan straffes med fængsel i ti år.

Kilde: Straffeloven.

Powered by Labrador CMS