Cameron kræver luftangreb

David Cameron siger, at der er brug for luftangreb mod Islamisk Stat. Foto: Julie Jacobson/AP
Udgivet Opdateret

Der er brug for luftangreb mod Islamisk Stat i Irak, siger premierminister Cameron før afstemning om indsats.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, advarer om, at den militære indsats mod Islamisk Stat (IS) vil stå på i årevis.

Han anmoder fredag det britiske underhus om at bakke op om de USA-ledede luftangreb i Irak og siger, at operationens kendetegn bliver “tålmodighed og vedholdenhed, ikke chok og ærefrygt”.

Underhuset stemmer klokken 18 dansk tid om, hvorvidt Storbritannien ligesom USA og flere andre lande skal sende kampfly på vingerne for at bekæmpe Islamisk Stat, som er på fremmarch i Irak og Syrien.

Det ventes, at det britiske parlament – ligesom det danske – vil godkende luftangreb mod IS i Irak, men ikke i Syrien.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har fredag middag meddelt, at Danmark vil sende syv kampfly på vingerne for at stække Islamisk Stat.

– Det bliver en mission, der ikke bare vil tage månedsvis, men årevis. Men jeg tror, at vi er nødt til at være forberedt på sådan et engagement, siger Cameron, da han bliver ristet af parlamentarikerne om omfanget og længden af operationen.

Debatten om en ny Irak-mission er følsom i Storbritannien, hvor mange husker den dybt upopulære invasion af Irak i 2003 under daværende premierminister Tony Blair.

Ifølge Cameron er situationen dog helt anderledes, og regeringen har understreget, at man ikke vil stemme om at sende kamptropper, der skal operere på landjorden.

– Dette er ikke 2003, men vi må ikke bruge fortidens fejltagelser som undskyldning for ligegyldighed eller passivitet, siger han.

Seks britiske Tornado-kampfly står klar i Cypern til at indlede luftangreb på IS allerede få timer efter afstemningen, hvis det skønnes nødvendigt.

Militante fra IS har halshugget en britisk hjælpearbejder og to amerikanske journalister. Desuden holder den militante bevægelse to andre briter fanget.

Det drejer sig om John Cantlie og Alan Henning, hvoraf sidstnævnte i en video er blevet udpeget som det næste offer.

Indtil videre ønsker Storbritannien ikke at engagere sig i Syrien, hvilket vil kræve en særskilt afstemning.

Torsdag anholdt britisk politi ni personer i London med relation til terror, og fredag blev yderligere to personer anholdt. Det anslås, at omkring 500 briter er rejst til udlandet for at kæmpe under Islamisk Stat.

/ritzau/AFP

Powered by Labrador CMS