Sigtet for vanvidskørsel i lastvogn

Blodprøve skal analyseres efter mistanke om meget høj promille hos chauffør på motorvejen, siger Fyns Politi

Udgivet Opdateret

En chauffør sad tirsdag tilbageholdt af politiet, fordi han mistænkes for mulig vanvidskørsel i en lastvogn på Fynske Motorvej. 

Han var meget beruset, lyder politiets umiddelbare vurdering.

Episoden udspillede sig midt på formiddagen. En bilist havde lagt mærke til, at lastvognen slingrede, og hun besluttede sig derefter for at tippe politiet.

Kvinde tippede politiet

Lastvognen kørte mod vest, men chaufføren skiftede kurs og trillede derefter mod øst, oplyser vagtchef Henrik Strauss.

- Der er indikationer på, at hans promille var markant over det tilladte, siger vagtchefen om den umiddelbare alkometertest.

En analyse af en blodprøve skal nu vise, hvor galt fat det var med den 47-årige chauffør. Politiet håber på en hurtig undersøgelse.

Kan være tale om vanvidskørsel

Hvis promillen overstiger 2,00, er der ifølge færdselsloven tale om såkaldt vanvidskørsel. Dette plejer at indebære, at politiet beslaglægger køretøjet, med henblik på at retten i en senere sag kan skride til konfiskation.

Om det skal ske i dette tilfælde, og om den anholdte chauffør eventuelt skal stilles for retten med krav om varetægtsfængsling, skal afgøres af en jurist. Det oplyser vagtchef Henrik Strauss sent tirsdag.

De skærpede regler om vanvidskørsel blev indført 31. marts 2021. Siden er langt over 1000 køretøjer blevet beslaglagt, har politiet tidligere oplyst.

Fyns Politi har tilbageholdt chauffør og lastvogn efter mistanke om meget høj promille på Fynske Motorvej.
Fyns Politi har tilbageholdt chauffør og lastvogn efter mistanke om meget høj promille på Fynske Motorvej.

Alle typer køretøjer beslaglagt

Både taxa'er, sportsvogne, almindelige personbiler, varebiler, motorcykler og knallerter er på stedet blevet overtaget af politiet.

I en tidligere sag om en lastvogn besluttede Vestre Landsret sidste år, at der ikke skulle ske beslaglæggelse. Indgrebet var ude af proportioner i forhold til vognmanden, lød det.

Ny lovgivning om vanvidsbilisme

Vanvidsbilisme straffes i dag hårdere, end da Magnus Buhl Hansen blev dræbt i 2019, eftersom loven er blevet strammet.

Den nye lovgivning kommer ikke til at påvirke sagen mod den tiltalte for drabet, da loven først trådte i kraft i 2021. 

Men i fremtiden kan vanvidsbilister blive dømt for overtrædelse af loven med en ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 3 år samt en minimumsstraf på 20 dages ubetinget fængsel.

Hvad er vanvidsbilisme?

Vanvidskørsel defineres som overskridelse af hastighed på mere end 100% ved kørsel med over 100 km/t. Hvis man for eksempel kører 130 km/t et sted, hvor man kun må køre 60 km/t.

Kørsel med en hastighed på 200 km/t og over samt spirituskørsel med en promille på 2,00 betegnes ligeledes som vanvidskørsel.

Derudover er der tale om vanvidsbilisme, hvis man udøver følgende:

Hensynsløs kørsel der skaber farlige situationer for eksempel ved overskridelse af optrukne spærrelinjer i tæt trafik, eller hvis man kører mod færdselsretningen på motorvej.

Og hvis man bevidst forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed. For eksempel ved bevidst at køre mod fodgængere i et fodgængerfelt eller cyklister på en cykelsti.

Kilde: FDM

Også meget høj fart og særlig hensynsløs kørsel betegnes som vanvidskørsel.

Powered by Labrador CMS