Slog dørene op i dag

Både mandag og tirsdag slår nye nærpolitistationer dørene op. Det sker i Esbjerg, Aars og Brønderslev

Et bredt flertal på Christiansborg indgik i december et nyt politiforlig - her præsenteret af justitsminister Nick Hækkerup (S). Aftalen indebærer blandt andet en stribe nye nærpolitistationer, og langt de fleste af dem ventes at slå dørene op i løbet af de kommende måneder. (Arkivfoto)
Et bredt flertal på Christiansborg indgik i december et nyt politiforlig - her præsenteret af justitsminister Nick Hækkerup (S). Aftalen indebærer blandt andet en stribe nye nærpolitistationer, og langt de fleste af dem ventes at slå dørene op i løbet af de kommende måneder. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Både på Fyn og i Jylland er der blevet klippet snore over for at markere åbningen af en ny nærpolitistation. Senest har en station i Esbjerg mandag slået dørene op for første gang, mens der tirsdag bliver åbnet i Aars og Brønderslev.

I løbet af efteråret og vinteren kommer turen til en stribe byer i hele landet som følge af et forlig, som betyder oprettelsen af 20 nye nærpolitistationer.

Langt de fleste åbner inden nytår, mens de sidste ventes at følge i begyndelsen af 2022, oplyser Justitsministeriet. Kun en enkelt er sat til først at åbne "ultimo 2022". Det drejer sig om en station i Korsør.

Blevet centraliseret

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) skal de nye stationer sikre nærhed og tryghed lokalt.

- De seneste år har Danmark bevæget sig et sted hen, hvor meget er blevet centraliseret, for det har regneark vist som en god forretning. Men man har tabt nærhed, tryghed og fornemmelsen af, hvad der foregår. Det vil vi gerne give tilbage, siger han.

Nærpolitistationerne er en del af politiforliget, der blev indgået i december sidste år. Stationerne vil få samlet 150 betjente til rådighed målt i årsværk.

Fysisk henvendelse

Stationerne skal have åbent i 15 timer om ugen, så borgerne kan henvende sig fysisk.

Idéen om de 20 nærpolitistationer med åbningstider blev kritiseret, da den blev offentliggjort. I en artikel i Berlingske sagde formændene for 11 af 12 politiforeninger, at de ikke så politifaglige grunde til tiltaget.

Politiet vokser

De pegede i stedet for behovet for mere personale til den generelle politiindsats i stedet for at "binde flere folk til mursten". Men den kritik er forfejlet, mener Nick Hækkerup.

Nick Hækkerup blå bog

Nick Hækkerup er uddannet jurist Fra Københavns Universitet. 

Han er folketingsmedlem for Socialdemokratiet. 

Sammen med konen Petra har han børnene Fie (født 1994), Mille (født 1998), Emil (født 2003) og Malthe (født 2006).

Han kommer fra en generation af politikere. Hans far Klaus Hækkerup var både borgmester og folketingsmedlem. 

Og så er han oldebarn af tidligere folketingsmedlem Hans Kristian Hækkerup.

Familien Hækkerup er tidligere blevet kaldt Kennedy-klanen, da familien har stærk politisk indflydelse, netop som Kennedy-familien i USA.

Kilde: Wikipedia, FT.dk.

- Det ville være relevant, hvis folkene blev taget fra andet politiarbejde. Men dansk politi vokser med 450 ekstra betjente. 100 af dem bruges til at bemande nærpolitistationer. Så der bliver ikke taget fra nogen.

Placeret efter kriminalitet

- Betjentene sidder jo ikke bag lukkede døre i de øvrige timer. Der vil de være ude på skoler, til byfester eller i områder, hvor der er utryghed eller skal gennemføres efterforskning, siger ministeren.

Nærpolitistationerne er blevet placeret efter kriterier om geografi og kriminalitet.

- Der er nogle områder, som er hårdere ramt af kriminalitet end andre. Så det er klart, at når vi kigger på, hvor vi skal sætte ind, er det vigtigt at få flere politifolk der.

- Vi har lagt stationerne der, hvor vi tror, at de kan gøre mest nytte, og hvor nærheden har lidt et knæk, siger Nick Hækkerup.

Planen for åbning er foreløbig. Ministeriet tager derfor forbehold for, at der kan ske ændringer.

Powered by Labrador CMS