Ulovligt toiletrens strømmer til Danmark

Alene i år har Toldstyrelsen haft 2.500 sager - og der kommer nye til hver eneste dag

Toldstyrelsen oversvømmes af toiletrens-pulver. Der kommer lige nu nye sager hver eneste dag.
Toldstyrelsen oversvømmes af toiletrens-pulver. Der kommer lige nu nye sager hver eneste dag.
Udgivet Opdateret

Det vælter ind over Danmarks grænser med ulovligt toiletrens importeret fra Kina.

I år har Toldstyrelsen allerede nu haft 2.500 sager - og der kommer nye til hver eneste dag.

Det har resulteret i mere end 500 kilo beslaglagt toiletrens-pulver, oplyser Toldstyrelsen til Newsbreak.dk.

Hvorfor der lige kommer en masse toiletrens fra Kina - der potentielt kan være farligt at bruge - kan kontorchef i Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion Kim Holm Boesen ikke umiddelbart give en forklaring på.

-Vi undrer os også i Kemikalieinspektionen. Vi har fået meldinger fra nogle af de privatpersoner, der har importeret toiletrensen, at de har fundet det på dansksprogede hjemmesider, der dog tilhører et amerikansk firma - har inspektionen konstateret - og via reklamer på Facebook. Nogle af dem har efterfølgende været meget overraskede over, at der ikke var tale om et dansk produkt, siger Kim Holm Boesen.

Kan komme galt afsted

Der er ifølge kontorchefen tale om et stærkt oxiderende produkt, som man som privatperson kan komme rigtig galt afsted med, hvis uheldet er ude.

-Det er meget potent og det overholder ikke detergentreglerne, herunder de regler om advarsler og mærkninger, det skal have ved import til det europæiske marked. Derfor er det ulovligt at importere til Danmark, siger Kim Holm Boesen.

Det er pulver-toiletrens som dette, der strømmer ind over grænsen til Danmark. Men det er ulovligt.
Det er pulver-toiletrens som dette, der strømmer ind over grænsen til Danmark. Men det er ulovligt.

Bliver destrueret

Når Toldstyrelsen opdager ulovlige kemiske produkter, som i dette tilfælde med toiletrens, så bliver det videresendt til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Her skelner man blandt andet, om der er tale om import til privat brug, eller det er i større mængder.

Hvis man køber på nettet fra et firma uden for EU, betragtes det som import.

-Når vi vurderer, at det er til privat brug, så tager vi skriftlig kontakt til den person, der har importeret det og fortæller, at det er ulovligt, jævnfør kemikaliereglerne. Derefter bliver det destrueret, jævnfør de samme regler. I de sager udsteder inspektionen ikke påbud eller melder sagen til politiet. Det kan derimod være tilfældet, hvis der er tale om import af meget giftige stoffer eller store mængder til erhvervsbrug eller med henblik på videresalg. Det afhænger dog altid af en konkret vurdering, siger Kim Holm Boesen.

Powered by Labrador CMS