I østen fedes sparegrisen op

28. januar 2013 18:16 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
I østen fedes sparegrisen op
Billede mangler

Transfertørke. Wesley Sneijders overraskende skifte fra italienske Inter til tyrkiske Galatasaray er historien om en bristefærdig fodboldboble og et lavt skattetryk.

 

Folk med fornemmelse for mafiamytologi vil formentlig tænke på noget i retning af en mumlende Marlon Brando med tamponer i pluskæbekinderne i ’Godfather’. Hvis ikke det var, fordi Brancas ærinde ikke havde det mindste med fiktion at gøre, men snarere indvarslede en ny, pragmatisk tidsalder for moderne fodbold.

»Vi har tilbudt Sneijder en kontraktmodificering, som er nødvendig for os. Vi har givet ham tid til at forholde sig til den, men inden han har bestemt sig, kommer han ikke til at spille for os,« erklærede Branca, som var det et tilbud, der ikke kunne afslås.

Bag ordet »kontraktmodificering« og truslen om ikke at spille lå i realiteten et ufravigeligt tilbud om at gå ned i løn for klubbens ubetinget største og mest præstationskonstante navn.

Det var nye toner fra en klub, der to år tidligere havde fordoblet Sneijders løn. Ikke mindst under indtryk af, at hollænderen med sit stort anlagte spil havde været stærkt medvirkende til at bringe Champions League-trofæet til Milano.

Triumfen havde været en bekostelig affære for klubmæcen Massimo Moratti. Selv forsigtige estimater vurderer, at Inters økonomiske overhoved gennem årene har brugt otte milliarder kroner på sin passion for fodbold. Set i det lys kom UEFAs Financial Fair Play-reformforslag som sendt fra regnskabsafdelingen for den sunde, sorte bundlinie. Nu skal det være slut med europæiske topklubber, der lever over evne, som om finanskrisen er et fjernt og uvedkommende fantasifoster.

»Endelig,« skulle Moratti have sagt.

»Nu kan jeg slippe for at at bruge penge på fodbold hver eneste dag. At drive en klub som Inter er så dyrt, at jeg ikke ville råde nogen til at gøre det. Da slet ikke min egen søn,« lød det med faderlig bekymring.

Store armbevægelser

Fra tilsyneladende at have været udstyret med store armbevægelser og bundløse lommer i en grad, som fik præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA), Michel Platini, til at bruge et kættersk begreb som »økonomisk doping«, har flere af fodboldens velhavere selv anmodet UEFA om et indgreb.

»Det er først og fremest ejerne, der har bedt os gøre noget. Abramovich, Berlusconi og Moratti; de vil ikke blive ved at punge ud af egen lomme længere,« siger Michel Platini ifølge den franske avis Le Monde med henvisning til ejerne i Chelsea, Milan og Inter.

Wesley Sneijder var ikke så længe om at bestemme sig. Frivillig lønnedgang er åbenbart heller ingen rar tanke, når man er fodboldmultimillionær. Så da den tyrkiske klub Galatasaray kom et tilbud, lå beslutningen lige til det giftige højreben.

Istanbul-klubben er ikke som sådan begunstiget af en bedre økonomi end Inter. Sneiders kontrakt ligner til forveksling den, han endte med at forkaste efter mødet med Marco Branca. Til gengæld er skattetrykket i Tyrkiet 15 procent mod 43 i Italien. Eller 50 procent i England, hvor klubber som Liverpool og Tottenham angiveligt har jagtet Sneijders signatur.

»Jeg tror det er umuligt at forstå kraften og potentialt i denne klub, før man har været her,« sagde den 28-årige midtbanespiller efter mødet med tusindvis af supportere fra den nye klub.

Kraften, jovist. Og så med skattefar på vægtskålen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu