Krisen tvinger fædre væk fra barsel

7. marts 2013 22:32 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Krisen tvinger fædre væk fra barsel
Billede mangler

Krisen får flere nybagte fædre på både det private og offentlige arbejdsmarked til at skære deres barselsorlov ned til næsten ingenting. Det skriver Ugebrevet A4 fredag.

 

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at håndværkere, slagteriarbejdere og smede, der blev fædre i 2010, i gennemsnit har holdt under tre ugers barselsorlov med deres nyfødte børn. Og ligesom mange andre fædre har de fra 2009 til 2010 forkortet deres barsel med tre, fire eller fem dage.

Også lærere, politibetjente og funktionærer i det offentlige har skruet ned for deres barsel, viser de nye tal.

I gennemsnit holdt danske mænd sidste år barsel i 26 dage, mens kvinderne holdt mere end ti gange så lang barsel, nemlig 276 dage.

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet med speciale i ligestilling professor Anette Borchorst vurderer, at fædrenes mindre brug af barsel er en direkte konsekvens af krisen og den store usikkerhed på arbejdsmarkedet.

»For både faglærte og ufaglærte fædre på det private arbejdsmarked er det helt klart krisen, der slår igennem her. De bryder sig ikke om at gå ind til deres arbejdsgiver og bede om mange ugers barselsorlov, fordi de frygter, at chefen vil se skævt til dem, og at det i værste fald kan betyde en fyreseddel. Arbejdsgiverne har den opfattelse, at det er kvinderne, der holder barselsorloven, og mændene udfordrer ikke den opfattelse i en krisetid,« siger hun til Ugebrevet A4.

De nye tal får både LO og FTF til at kræve, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) træder speederen i bund og får indfriet løftet om tre måneders øremærket barsel til mænd.

»Det er en bekymrende udvikling, at flere fædre dropper en del af barslen, for det burde jo gå den stik modsatte vej. I FTF mener vi, at regeringen kan skride til handling allerede nu og gennemføre sit forslag. Specielt i en krisetid vil en hjælpende hånd til fædrene være på sin plads,« siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen medgiver i en skriftlig kommentar til Ugebrevet A4, at udviklingen kalder på politiske tiltag.

»Inden vi begynder at ændre barselsreglerne, skal vi tage os tid til at få analyseret mulige konsekvenser ved de nye regler. Regeringen har derfor nedsat et udvalg, der skal se nærmere på de problemstillinger, der knytter sig til øremærket barsel til mænd. Jeg forventer, at arbejdet er færdigt til sommer,« skriver Mette Frederiksen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu