Krisestemning lægger dæmper på lånelysten

25. februar 2013 11:07 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Krisestemning lægger dæmper på lånelysten
Billede mangler

Danskerne opfører sig særdeles forsigtigt, når det kommer til at stifte ny gæld. Opgørelse fra Nationalbanken viser, at husholdningernes gældsstiftelse over for banker og realkreditforeninger var negativ i januar – og det med 4,3 milliarder kroner, eller 770 kroner for hver dansker.

 

Dermed følger årets første måned den tendens, der var herskende i 2012, hvor gælden samlet set blev mindsket med 30 milliarder kroner. Til sammenligning optog husholdningerne ny gæld på 98 milliarder kroner i det sidste af de fede år før krisen, 2008.

Arbejdernes Landsbanks cheføkonom Lone Kjærgaard peger i den forbindelse på, at det levner et rum til et privatøkonomisk boost til makroøkonomien, når krisestemningen fordufter.

»Danskernes gældsoptagelse ligger fortsat der, hvor den er vendt 180 grader i forhold til situationen før krisen. Det er der mange gode grunde til. En af dem er, at gældsoptagelsen netop var så høj i de buldrende år, hvilket selvsagt ikke er noget, der kunne fortsætte,« skriver hun i en kommentar til tallene fra nationalbanken og tilføjer:

»Men at danskerne nu vælger at gå i den diametralt modsatte retning rummer også sine problemer, da det er med til at bremse den økonomiske udvikling. Når danskerne igen føler sig bekvemme med de økonomiske udsigter og atter tør købe bolig og stifte gæld, er det noget, der giver et kærkomment skub til den økonomiske udvikling.«

Hun forventer dog, at den udvikling vil lade vente på sig, indtil vindene fra Europa bliver mildere, og danskerne begynder at tro på, at den økonomiske afmatning er fortid.

Ifølge Arbejdernes Landsbank har alle danskere gennemsnitligt en gæld på 271.000 kroner. Beløbet dækker over gæld til realkreditten på 324.000 kroner, en bankgæld på 94.000 kroner samt et bankindlån på 147.000 kroner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu