ANNONCE

Kritik: Danske børnekrænkere undgår fængsel

8. august 2019 05:01 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Justitsministeren kritiserer, at 28 sædelighedsforbrydere, hvoraf flere blev dømt for at krænke børn, sidste år fik tilladelse til at bytte fængsel ud med fodlænke.

I stedet for at komme i fængsel fik 28 sædelighedsforbrydere sidste år lov til at blive hjemme og afsone deres fængselsstraf på op til et halvt år med en elektronisk fodlænke.

Flere af de kriminelle var dømt for at krænke børn op til 15 år, bl.a. gennem forsøg på samleje, grooming på nettet og blufærdighedskrænkelser, viser en aktindsigt fra Kriminalforsorgen.

Den brug af fodlænke møder kritik fra justitsminister Nick Hækkerup, der vil undersøge, om reglerne på området skal ændres.

Det skriver Jyllands-Posten.

– Det virker mærkeligt, fordi for mig er de overgreb meget krænkende. Der er grund til at se på, om der er nogle former for kriminalitet, hvor fodlænke ikke skal være en mulighed, siger Nick Hækkerup til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti og Venstre er klar til at drøfte reglerne med justitsministeren.

– Jeg er helt sikker på, at det støder mange mennesker og måske især ofrene, at så alvorlige forbrydelser kan afsones med fodlænke, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen til Jyllands-Posten.

I galleriet ovenfor kan du se, hvordan reglerne er for afsoning med fodlænke.

Vækker bekymring

Brugen af fodlænke bekymrer også Helle Borrowman, formand for Landsforeningen Spor, en forening for personer med senfølger af seksuelle overgreb.

– Nogle ofre vil nok tænke: ”Nå, så kan han eller hun bare rende rundt med en fodlænke, mens jeg skal leve med de her konsekvenser resten af mit liv, siger hun.

Retsordfører Kristian Hegaard fra regeringens støtteparti De Radikale er “ikke afvisende” over for brugen af fodlænke til sædelighedsforbrydere, siger han.

– Det handler om, at vi skal gøre alt for at undgå, at de krænker et nyt barn igen,« pointerer han og tilføjer, at han forventer, at der bliver taget hensyn til ofrene, når afsoningen tilrettelægges.

Kriminalforsorgens direktør, Thorkild Fogde, peger på, at en “lang række kriterier” skal opfyldes for at få fodlænke. Han understreger også, at det kun handler om de »mildeste« domme på op til seks måneders fængsel.

– Et tænkt eksempel kunne være en ung under uddannelse, der har begået en seksuel krænkelse mod en anden ung. Så kan fodlænke måske give mening frem for afsoning med hærdede voksne sexkriminelle, siger han til Jyllands-Posten.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu