ANNONCE

Kritik: Kan man stole på kontrol af ældrepleje?

27. juli 2020 10:11 | Af: Newsbreak.dk

Kommunernes tilsyn ser mere positivt på forhold i ældreplejen, end statens tilsyn gør, viser en undersøgelse, som Jyllands-Posten har foretaget.

Kritik: Kan man stole på kontrol af ældrepleje?
Skarp kritik af kommunal selvkontrol i ældreplejen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Citathistorie: Jyllands-Posten.

Der rejses nu kritik af kommunernes tilsyn med forholdene i ældreplejen. Det sker på baggrund af en undersøgelse, som Jyllands-Posten har lavet.

Den viser, at kommunernes eget tilsyn ser med langt mildere øjne på forholdene i ældreplejen, end det uvildige og uafhængige statslige ældretilsyn under Styrelsen for Patientsikkerhed gør.

I seks af ni aktuelle sager, hvor styrelsen opretholder et påbud over for en kommunal plejeenhed, har kommunens tilsyn bedømt forholdene det samme sted som så fine, at det på fødevareområdet ville svare til en glad smiley.

Tallene illustrerer ifølge kommunalforsker Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, at det er et problem at lade kommunerne undersøge sig selv.

– Så er der en oplagt fare for, at man bliver for venlig, eller at kontrollen bliver for dårlig, siger han til Jyllands-Posten.

Dansk Erhverv (DE) ønsker tilsynet fjernet fra kommunerne.

– Tallene rejser spørgsmålet om, hvorvidt vi kan stole på kommunetilsynenes uafhængighed, når vi ser så store diskrepanser, siger Troels Yde Toftdahl, velfærdspolitisk fagchef i DE.

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil kigge på hele ældreområdet og bede kommuneforeningen KL og Styrelsen for Patientsikkerhed om at kortlægge, hvor udbredte problemerne er.

– Det er foruroligende, at vi i dag har et system, hvor der ikke er større sammenhæng mellem de kommunale og nationale tilsyn, siger han i et mailsvar til Jyllands-Posten.

Vil styrke tilsyn

Ministeren overvejer at styrke tilsynet:

– Det kan f.eks. være ved at sikre en bedre sammenhæng mellem de kommunale og nationale tilsyn, og/eller at de kommunale tilsyn føres uafhængigt af kommunerne.

Formanden for Socialchefforeningen, Helle Linnet, er overrasket over tallene, da hun mener, at de kommunale tilsyn generelt er gode og grundige.

– Så det giver da anledning til, at vi må skærpe blikket på det, siger hun.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu