Kritik: Politikere lytter til dræber-industri

31. maj 2012 17:59 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kritik: Politikere lytter til dræber-industri
Billede mangler

Politikerne lytter til en industri, der dræber sine kunder.
Direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen retter i dag skarp kritik mod tobaksindustriens indflydelse på de danske politikere.
Han nævner som eksempel, at brancheforeningen for tobaksindustrien og producenten Philip Morris var inviteret til at afgive høringssvar, da de seneste ændringer af rygeloven blev fremlagt.
– Der er ingen grund til ligefrem at invitere en industri, som medvirker til, at halvdelen af kunderne dør, siger direktøren.
Udmeldingen kommer på dagen, hvor verdenssundhedsorganisationen WHO holder sin årlige anti-tobaks dag, World No Tobacco Day, som i år sætter særligt fokus på tobaksindustriens markedsføring og lobbyisme.
Det er et verdensomspændende problem, der har alvorlige konsekvenser, fortæller Leif Vestergaard Pedersen.
– Man skal huske på, at den her industri medvirker til, at 14.000 danskere dør hvert år. Og jo mere succes tobaksindustrien har, jo flere danskere dør unødvendigt og alt for tidligt, siger han.
Danmark har skrevet under på WHO’s rammekonvention om tobakskontrol.
En del af konventionen går ud på at begrænse tobaksindustriens indflydelse på den lovgivning, der skal begrænse rygning.
Den konvention kan projektchef ved Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær godt være i tvivl om, om vi overholder.
– Vi ved at tobaksindustrien mødes med politikere og andre beslutningstagere i centraladministrationen, siger han.
Og når tobaksindustrien bliver hørt, får den indflydelse på debatten.
– Når man for eksempel siger, at det er et markant indgreb i folks frihed at forbyde rygning -så er det et synspunkt, som tobaksindustrien har lanceret, fortæller direktør Leif Vestergaard Pedersen.
Der er dog ikke noget underligt i, at tobaksindustrien bliver hørt, mener professor i Statskundskab ved Københavns Universitet, Peter Nedergaard.
– Normalt beder man alle, der har lyst, om at give et høringssvar, når en ny lov skal udformes. Man selekterer ikke nogen fra. Det er almindelig dansk procedure, siger han.
Han kan ikke mindes, at nogen industrier eller virksomheder før er blevet udelukket, og hvis man gjorde det, ville man bryde en gammel tradition om, at folk har lov til at ytre sig.
– Politikerne og embedsmændene ved jo godt, at alle interesseorganisationer varetager deres egne interesser, tilføjer han.
Tobaksindustriens indflydelse på dansk politik er dog tydelig, mener sundhedsordfører hos SF Jonas Dahl.
– Der er ingen tvivl om, at tobaksindustrien har haft stor indflydelse på sundhedspolitikken. Særligt på højrefløjen har dens lobbyisme medført en fodslæbende tilgang til at stramme rygeloven og hæve afgiften på cigaratter, siger han.
Han mener dog, at der med den nye regering er sket en ændring.
– Vi har hævet afgiften for cigaretter med tre kroner og vi har netop indgået en ny rygelov, som tager fat på at sikre vores børn og unge mod rygning på skoler og uddannelsesinstitutioner, siger han.
Rygning er i dag globalt skyld i hver tiende dødsfald på voksne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu