ANNONCE

Kritisk udvikling i dette corona-tal

29. september 2020 16:22 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Coronavirus har fat i plejehjemmene.

Tirsdag blev det offentliggjort, at antallet af registrerede nye smittetilfælde i Danmark det seneste døgn er betydelig lavere end de seneste mange dage, og at kontakttallet er faldet med 0,2. Samtidig har Statens Serum Institut (SSI) også opdateret en lang række statistikker.

For eksempel data om de 650 dødsfald, der i Danmark kan relateres til coronavirus. Der er også offentliggjort nye dybdegående tal for de mange indlæggelser og ikke mindst for smitten på de danske plejehjem.

Det sidste er det værste, for det er ingen hemmelighed, at Covid-19 går hårdest ud over de sårbare – de ældste og de med kroniske sygdomme. Det er dog i stor grad stadig de unge, der står for den største andel af nye smittetilfælde.

Af de 392 nye bekræftede tilfælde, der er fundet det seneste døgn, er omtrent de 100 i aldersgruppen 20 til 29. De unge oplever ikke i så høj grad symptomer – og så har Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smittesporing, forklaret, at mange smittetilfælde sker ved især private fester. Det bekræfter sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) tirsdag.

I aldersgruppen 20 til 29 har kun 121 været indlagt af samlet 5267 bekræftede smittetilfælde. Til sammenligning er andelen af indlæggelser blandt de 1641 smittede i alderen 70 til 79 på 46 procent. Af dem har 74 procent lidt af en kronisk sygdom.

Indtager plejehjem

Hvis vi skruer tiden tilbage til uge 18, så var der 39 bekræftede tilfælde af coronavirus på 23 forskellige plejehjem. Oven i det 25 dødsfald blandt de bekræftede tilfælde. Siden er det gået støt ned ad bakke, og ikke siden den uge har Danske plejehjem været så hårdt ramt.

I foråret blev indført strenge instrukser og restriktioner. De ansatte bærer visir, og der sker begrænsning i besøg og kontakt mellem alle involverede. Når coronavirus får fødderne indenfor i et plejehjem, så går det historisk set hurtigt med spredningen.

21 uger senere – i uge 39 – er der nu sket en betydelig stigning i antallet af smittede på plejehjem. I alt er der 21 smittede, der fordeler sig på 10 plejehjem. De foregående uger har lydt på henholdsvis 15 og 18 smittede.

Så selvom det især er de unge, der over sensommeren og efteråret er blevet smittet, så bærer de altså smitten videre – og til syvende og sidst rammer Covid-19 igen de mennesker, der er absolut mest udsat.

Efter indførelsen af nye skrappe restriktioner i Danmark er kontakttallet dog faldet. Det tal beskriver, hvor mange en smittet i gennemsnit spreder smitten til. Hvis det eksempelvis er to smitter hver person to, som så også smitter to og så videre.

1,5 eller lavere

På bare to uger er kontakttallet i Danmark faldet fra 1,5, altså 10 smittede spreder smitten til 15, og først til 1,3 og nu i denne uge helt ned til 11. Det skriver SSI på sin hjemmeside, og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skriver det samme på Twitter.

Christian Wamberg, overlæge på intensivafdeling på Bispebjerg Hospital, vurderer på den baggrund overfor Ritzau, at det går den rigtige vej. Hvis kontakttallet er på 1, er der stilstand. Er det under, aftager epidemien. Er kontakttallet over 1, er epidemien i vækst.

– Smitten stiger altså fortsat, skriver Magnus Heunicke, der tirsdag inviterede til kort pressebriefing.

Ved den lejlighed kalder han situationen en bred samfundssmitte, da der er konstateret smitte i 96 af 98 danske kommuner. I de 74 er der mere end 20 smittede per 100.000 indbyggere. Desuden påpeger Heunicke, at der er meget stor forskel på, hvor smitten spredes hastigt.

– Der kommer ikke nye restriktioner i dag, siger Heunicke, der ikke kan afvise, at det kommer senere.

Ingen overdødelighed

Per tirsdag klokken 14, hvor de nyeste tal offentliggøres, er der det seneste døgn blevet tilføjet et enkelt dødsfald til de i forvejen 649 registrerede, der er døde, mens de har været bekræftet smittet med coronavirus.

Langt de fleste dødsfald er forbundet med såkaldt komorbiditet. Det vil sige, at de har lidt af en eller flere underliggende kroniske sygdomme. Det kan være kræft eller alvorlige lungesygdomme. Det gælder for 537 af tilfældene – svarende til 83 procent.

Af de 650 døde har den yngste dansker været en mand i aldersgruppen 30 til 39. Han led ifølge tallene fra SSI ikke af en kronisk underliggende sygdom. Trods den massive stigning i smitte blandt de under 30 – ifølge Magnus Heunicke tirsdag er 42 procent bekræftede tilfælde de seneste dage fundet hos de under 30 – er ingen døde.

Først i aldersgruppen 70 til 79 er der mere end 100 dødstilfælde, der er relateret til coronavirus.

Ifølge overvågningen EuroMOMO er der ikke nogen dansk overdødelighed grundet coronaepidemien.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu