ANNONCE

Kronprinspar viser vejen for godt naboskab

25. november 2019 16:41 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er mandag i Polen for at fejre Danmark og Polens gode samarbejde.

Med kronprinsparret i spidsen skal Danmarks samarbejde med Polen fejres i starten af denne uge.

2019 er nemlig året, hvor Danmark og Polen genoptog de diplomatiske forbindelser, efter Polen genopstod som selvstændig nation.

Artiklen fortsætter efter videoen

Det gode naboskab fejres blandt andet med en større konference, møder og flere besøg.

Modtaget af præsidentpar

Ligesom Danmark har sendt sine ypperste repræsentanter – hvis man ser bort fra landets regent – så har Polen også fundet sine frem.

Mandag middag blev kronprins Frederik og kronprinsesse Mary taget imod af den polske præsident Andrzej Duda og førstedamen Agata Kornhauser-Duda.

Selv om kronprinsparret har et stramt program forude for mandagen, så startede besøget i landet dog med en frokost på Præsidentpaladset. Det fremgår af Kongehusets kalender.

Ved frokosten fik kronprinsparret også mulighed for at tale med repræsentanter fra det polske og danske erhvervs- og kulturliv.

Sørgmodigt besøg

Dernæst tog besøget en mere højtidelig drejning, da kronprins Frederik og kronprinsesse Mary mindedes soldater, der igennem tiden er faldet på polsk grund.

Her lagde parret en krans ved monumentet for Den ukendte soldats grav.

Og netop krig har er også et fokus igennem de 100 år, hvor Danmark og Polen har samarbejdet.

Spændende konference

Kronprinseparret åbner nemlig konferencen Just Across the Sea, som Syddansk Universitet har stået for sammen med National Erindring, universitetet i Warszawa og Det Danske Kulturinstitut.

På konferencen undersøges det over to dage, hvordan naboskabet og samarbejdet har været mellem Danmark og Polen de seneste 100 år.

Og det har været et dramatisk samarbejde, der har været påvirket af en fælles modstandskamp mod tyskerne, gensidig spionage under Den Kolde Krig, tæt samarbejde under jerntæppets fald og samarbejdet i NATO og EU.

Flankeret af ministre

Den resterende del af mandagens program skal kronprinsparret opleve delt indtil aftenens sidste arrangement.

Kronprinsen deltager sammen med præsidenten ved et møde om luftforurening og energieffektivitet. Med ved besøget er også den danske minister for klima, energi og forsyning Dan Jørgensen.

Mens kronprinsessen deltager i lanceringen af Cities Changing Diabetes, som Warszawa blev en del af i 2019. Efterfølgende deltager kronprinsesse Mary i et møde, hvor inklusion af personer med et handikap er omdrejningspunktet.

I den forbindelse deltager også Danmarks sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Op i den højeste bygning

Mandagen sluttes af på toppen.

Kronprinsparret genforenes i Pałac Kultury i Nauki, som er den højeste bygning i Polen. Her skal kronprins Frederik og kronprinsesse Mary nyde en koncert, der blandt andet er arrangeret af Det Danske Kulturinstitut.

Koncerten har til formål at vise de kunstneriske synergier, der er mellem Danmark og Polen. I forbindelse med koncerten deltager kronprinsparret også i en reception.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu