Vil du leve et sundere liv? Vi giver dig de vigtigste råd

14. oktober 2018 21:31 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Lynkursus i kulhydrater, proteiner og fedt: Lær, hvad du skal have, og hvor meget, at de tre vigtigste dele af din kost ... udover vand.

Hvad er kulhydrater, proteiner og fedt? Du kan i galleriet til denne artikel få den korte forklaring på, hvad de tre begreber dækker over, og hvis du vil leve et sundt liv, er det vigtigt at vide, hvad protein, fedt og kulhydrater er for størrelser, da det er vigtigt, at din kost består af en variation af de tre elementer.

Ifølge Fødevarestyrelsen bør et voksent menneske højst få 32% af det daglige kostindtag fra fedt, 50-60% fra fedt og 10-20% fra protein. De fleste danskere får for meget fedt og for lidt kulhydrat og protein, men det er vigtigt at huske, at vi skal spise mad med både kulhydrater, proteiner og fedt.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser godt med frugt og grøntsager, at vi husker at spise fisk, at vi ikke spiser for meget fedt, og at vi har fokus på et aktivt liv.

Anbefalingen er, at vi 30 minutter dagligt er så aktive, at vi har svært ved at tale i andet end korte sætninger, og at vi derudover er endnu mere aktive end det to dage om ugen, i 20 minutter ad gangen.

Det kan være let nok at planlægge motionsdelen af et sundere liv. Hvis du sætter et kvarter af til at gå en tur to gange om dagen, og to gange om ugen finder tid til at løbe eller cykle eller svømme ved høj intensitet, er det på plads. Men hvordan sikrer du dig, at du spiser det rigtige?

Varieret kost med kulhydrater, proteiner og fedt er vejen frem

Ifølge Sundhedsstyrelsen behøver du ikke gå så meget op i kulhydrater, proteiner og fedt, hvis bare du sørger for at spise varieret og holder igen med typer af mad, der er meget fedt, eller meget fedt, sukker og salt, i. Det kan være pizza, sodavand eller slik.

Hvis ikke du kan overskue tanken om at skulle veje din mad for hvert måltid, er den bedste tommelfingerregel fra Fødevarestyrelsen at du ser et Y foran dig, når du laver en tallerken mad. Det skal forstås sådan, at en femtedel af tallerkenen bliver fyldt med kød, fjerkræ eller andre proteinkilder, to femtedele med grøntsager eller frugt og to femtedele med kartofler eller et andet stivelsesprodukt.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu