Skip to main content

Deler joint-historie om ikonisk musiker

Den danske musiker Lars Lilholt kan ikke bestemme sig for, hvilken festival der er hans yndlings. Men han glemmer aldrig, da han mødte Bob Marley på Roskilde

Lars Lilholt plejer at spille på mange af de danske festivaler. For andet år i træk må han dog nøjes med minderne, da coronapandemien igen i år har sat en stopper for festivalerne. (Arkivfoto)
Lars Lilholt plejer at spille på mange af de danske festivaler. For andet år i træk må han dog nøjes med minderne, da coronapandemien igen i år har sat en stopper for festivalerne. (Arkivfoto)Flemming Ege/Free

I år er de fleste festivaler endnu engang aflyst på grund af coronapandemien.

Det ærgrer mange musikere - ikke mindst Lars Lilholt, der siden 1973 har turneret Danmark rundt og igennem hele sin karriere har spillet i omegnen af 3000 koncerter.

Siden han første gang spillede på Midtfyns Festival i 1975, har han tilbragt hver evig eneste sommer på landets festivalpladser.

Ingen yndling

"Kald det kærlighed"-sangeren har eksempelvis spillet på Jelling Musikfestival de sidste 30 år, og mange andre steder som Roskilde Festival, Smukfest og Nibe Festival.

Og selv om det ikke bliver til de store festivalkoncerter i år, har han stadig en masse gode festivalminder fra tidligere år:

Hvad er din yndlingsfestival?

- Det kan jeg sgu ikke svare på. Jeg har været på rigtig mange, så jeg har svært ved at vælge én.

Glemmer aldrig første gang

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som optrædende på en festival?

- Det var første gang, jeg spillede på Roskilde Festival i 1978, fordi der mødte jeg Bob Marley. Efter jeg havde spillet på en anden scene, skyndte jeg mig over til back stage-området ved Orange Scene, fordi jeg vidste, at Bob Marley skulle spille, og ham ville jeg rigtigt gerne høre.

- Halvanden time før koncerten startede, satte jeg mig uden for en skurvogn i en klapstol og ventede. De begyndte allerede at spille inde i skurvognen, og når de åbnede døren engang imellem, væltede røgen ud.

- Da de så endelig skulle på scenen, kom hans korpiger ud og viftede røg og fluer væk med palmegrene. Det mindede mig lidt om Jesus' indtog i Jerusalem palmesøndag - der manglede bare et æsel.

Joint i munden

Lars Lilholt fortsætter:

- Bob Marley kom så spankulerende med sin guitar efterfulgt af bandet, og jeg syntes, at de alle sammen var megaseje!

- De havde alle sammen en stor joint i munden, og da de så kom forbi den 25-år gamle magre, nordjyske folkesanger, der sad på en klapstol og kiggede på dem, tog den sidste af dem sin joint ud af munden og stak den i munden på mig.

- Jeg blev simpelthen så forskrækket, at jeg kom til at suge ind. Og så svævede jeg rundt til mit livs første reggaekoncert, fortæller Lars Lilholt.

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som gæst på en festival?

- På Skagen Festival i 1975 hørte jeg Niels Hausgaard. Det, synes jeg, var fedt!

- Det år spillede jeg faktisk også selv på amatørscenen, og jeg fik også lov til at spille på den store scene, fordi jeg deltog i et sangskrivningskursus i campingområdet. Og så fik vi lov til at spille sangen på den store scene om aftenen. Det var stort for en knægt på 22.

Vigtig chauffør

Hvad er det mest nyttige, du har haft med på festival?

- Det ved jeg sgu ikke - nok min chauffør så jeg kan komme hjem uden at overtræde færdselsloven.

Hvad er det mest unyttige, du har haft med på festival?

- Jeg tror aldrig, at jeg har haft noget unyttigt med.

Hvad kommer du til at savne mest ved ikke at skulle på festival i år?

- Jeg plejer jo at spille på de store scener i Jelling, Nibe og Smukfest. Og den dér fornemmelse af at stå sammen med 25.000-30.000 mennesker og få skabt en samhørighed savner jeg.

Del din kommentar