Vejsalt kan give hundeejere lommesmerter

På en almindelig vinter spreder myndigheder og husejere omkring et kilo vejsalt per kvadratmeter vej. Det går ud over hunde og deres ejere.

Udgivet Opdateret

Prisen for at have farbare veje, når sneen falder, og isen lægger sig på gader og stræder, kan være smertefulde hundepoter og kostbar dyrlægeregninger.

Vejsaltet kan nemlig let trænge ind i rifter og sprækker i hundes trædepuder og være starten på en ond cirkel, hvor hund og ejer ender med en tur hos dyrlægen.

– Hvis det udvikler sig til et sår hos hunden, kan man blive nødt til at konsultere dyrlægen. Det kan let koste 500 kroner. Skal hunden have medicin og en sok til poten, kan det løbe op i 1000 kroner, siger adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub.

Saltet er yderst smertefuldt for hunden, hvis det trænger ind i poten. Det kan få hunden til at slikke på poten for at få saltet væk.

Det kan så være begyndelsen til et sår, der måske ender med at blive betændt og kræve behandling.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at husejere og myndigheder skifter saltet ud med vejgrus, som man eksempelvis bruger i Norge. Saltet har også en anden ubehagelig virkning på hunde.

– Underlaget bliver meget koldt, når der saltes. Det sjap, der ligger på fortovene, er derfor meget koldt for hunden at gå på, fortæller chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

Sådan undgår du ømme poter:

1. Lad hunden gå på græsset i rabatten, når I går tur, mens du selv går på fortovet.

2. Skyd genvej over græsarealer, så du undgår at hunden træder på saltede områder.

3. Hvis du bor i hus, kan du bruge grus i stedet for vejsalt. Hvis du har god kontakt til naboer og grundejerforening, kan du foreslå dem det samme.

4. Smør hundens poter med en potevoks, der lægger en beskyttende hinde på hundens trædepuder. Potevoks fås som creme, stift og spray.

5. Skyl hundens poter og tør dem grundigt efter luftning. Brug lunkent vand og sørg for at komme ind mellem trædepuderne.

Kilde: Lise Lotte Christensen, Dansk Kennel Klub

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS