Sådan vinder du kampen mod havens fjender

Vejen behøver ikke gå gennem giftmord

Udgivet Opdateret

Se mere i galleriet ovenfor

Hvis man har en have fyldt med både planter og grøntsager, kan det være virkelig frustrerende at se ens hårde arbejde blive ædt op af snegle, og eksempelvis dræbersneglen er formentlig kendt, og hadet, af haveejere landet over.

Miljøstyrelsen skriver, at dræbersneglen, der også kendes under de latinske navne Arion lusitanicus og Arion vulgaris, er udbredt i Danmark og et stort problem for mange.

De er altædende og spiser løs af både bløde plantedele, ådsler og ekskrementer, og fra marts til maj kommer de ud af deres vinteropholdssteder.

Sneglene begynder at være aktive, når temperaturen ligger mellem 5 og 10 graders varme, og de trives i haver og parker, hvor de holder til i haveaffald og åbne kompostbunker, og har man ikke holdt bestanden af dem stangen i løbet af den seneste tid, kan det være, at man føler sig invaderet i egen have nu, sommeren er på vej.

Krig i storskala er ikke vejen frem

Spørgsmålet er, hvad man kan gøre ved det, og britiske The Guardian har i den forbindelse talt med flere haveeksperter, der advarer mod at skære alle snegle over en kam og masseudrydde ethvert bløddyr, med eller uden hus på ryggen.

The Guardian skriver, at et fåtal af de snegle, der findes i England, er et problem for de haver, der holder til i, og man skal derfor passe på med at gå amok i kampen mod dem.

Mens det er få af de forskellige typer af snegle, der er et reelt problem, risikerer alle snegle altså at blive skåret over en kamp. Det er synd, siger Hayley Jones, snegleekspert, til The Guardian.

Ifølge Hayley Jones findes der derfor snegle, det er en fordel at have nogle af i haven.

– De spiser råddent materiale, så de er en del af genbrugsprocessen i haven, siger Hayley Jones.

De invasive arter

Problemet for danske haveejere er dog, at der findes to invasive sneglearter i Danmark. Dræbersneglen er den ene og plettet voldsnegl er den anden.

De snegle er ikke ønskværdig, og dem kan man gøre en del forskellige ting for at komme af med.

I The Guardian argumenterer Hayley Jones for, at man gør sin have så naturvenlig som mulig.

Snegle har nemlig andre fjender end bare mennesker, og hvis du sørger for, at biller, frøer og tudser gider hænge ud i din have, kan de hjælpe dig med at holde bestanden nede.

Også Miljøstyrelsen argumenterer for, at man ved at skabe gode betingelser i haven for pindsvin, fugle og rovbiller kan gøre en del for, at sneglene ikke får lov til at bestemme over alt for stor en del af din have.

Se mere i galleriet ovenfor

Powered by Labrador CMS