Klar igen efter 'offentlig slagtning'

Rasmus Heide fik drøje hug af anmelderne for sin seneste film, "Centervagt". Og oplevelsen sidder stadig i ham, nu hvor han er aktuel med "Alle for fire"

Udgivet Opdateret

"Århundredets dårligste film" og "lige så sjov som at vågne op til et hullet kondom på sengekanten".

Anmelderne rullede sig ud med kreative fornærmelser, da Rasmus Heides seneste film, "Centervagt", havde premiere sidste år.

Den 43-årige instruktør, som har stået bag komedier som "Blå mænd" og "Julefrokosten", lod sig udadtil ikke gå på af den syleskarpe kritik. Men med afstand til den brutale dom, er han klar til at indrømme, at modtagelsen gjorde ham rigtig ked af det.

Enormt ubehagelig

På trods af det er han nu aktuel med "Alle for fire", som skal følge op på de tre forrige publikumssucceser i Alle for-serien. Og selv om instruktøren med egne ord umuligt kan blive mere nervøs op til en premiere, end han gjorde i forvejen, sidder klapjagten efter "Centervagt" i ham.

- Den modtagelse var enormt ubehagelig. Det blev næsten knivstikkeri, hvor jeg følte, at jeg lå og blødte, og der stadig kom journalister hen og havde lyst til at stikke lidt. Der blev jeg meget, meget overrasket, siger Rasmus Heide og fortsætter:

- Der ligger en vanvittig arbejdsindsats bag at lave en film. Jeg knokler, så jeg er ved at brække nakken, og det trækker hårde veksler på familien og privatlivet. Jeg sætter alt på standby i det meste af to år, når jeg skal have sådan en film på benene. Så selvfølgelig bliver jeg enormt ked af det, når den så ikke bliver modtaget, som det var tænkt.

En velsignelse

Han vil hverken betegne den offentlige slagtning, som han kalder det, som forkert eller uretfærdig. Han føler sig faktisk velsignet over, at den hårde dom først ramte ham ved film nummer seks.

Alligevel har de mange negative ord sat deres spor. For hans film udspringer af hans allerinderste, og derfor er det også der, kritikken rammer.

- Til trods for at de her film er så dumme, skøre, naive, nogle kalder dem platte - jeg kalder det selv slapstick altså overdrevet komik - så er det, hvor skørt det end kan lyde, meget personligt, siger han.

Modgangen er dog ikke kun en dårlig ting for den erfarne instruktør. Faktisk er det også en benzin, Rasmus Heide kører på.

Har vigtig mekanisme

Han har skrevet "Alle for fire" sammen med komiker Mick Øgendahl. Og han tror, at de deler den samme nødvendige trodsighed, fordi de begge får en kæmpe energi ud af modgang.

- Mick og jeg er jo lidt nogle bonderøve, der er vokset op ude på landet, og vi får enormt meget lyst til at komme op på hesten igen, siger instruktøren og fortsætter:

- Jeg tror, at den mekanisme er nødvendig for overhovedet at få en film op at stå, fordi man skal overbevise så mange mennesker om, at noget skørt er vigtigt. Det er nok også grunden til, at jeg allerede i min alder har fået lavet så mange film.

Der er mange forventninger

Da han i 2008 debuterede med "Blå mænd", som også har Mick Øgendahl på rollelisten, var det på et minimalt budget, og Rasmus Heide måtte satse og investere sin egen lille lejlighed for at komme i mål med projektet.

- Jeg tror, at denne her branche filtrerer andre typer fra. Der er kun sådan nogle stædige knoldesparkere tilbage. Det er helt typisk stædige kvinder og mænd, der bliver hængende, fordi det er så svært overhovedet at komme i gang, siger han.

Han oplever generelt, at der er mange forventninger til - eller måske nærmere fordomme om - den genre, han bevæger sig i. Og som han aldrig regner med at forlade helt, selv om han også har andre projekter i gang.

Bliver pengemaskine

Når han udsender en ny film, kan han føle sig mødt af en forventning om, at den må være lavet udelukkende med formålet om at tjene nogle hurtige penge.

- Der findes - særligt i udlandet - mange film i denne genre, der bærer præg af at være en pengemaskine. Hvis et produktionsselskab vil have en ny film i en serie, skal de nok få det, uanset om den oprindelige instruktør eller manuskriptforfatter nu kan.

- Og jeg kan ikke lade være med at tænke, om det er noget, der også præger genrens opfattelse herhjemme, siger han.

Indspillet under corona

Lige i tilfældet med "Centervagt" gjorde han det "ovenikøbet for en bøjet femøre", fortæller han.

"Centervagt" blev indspillet under corona og lavet på bare 19 dage. Og Rasmus Heide trak med egne ord på alle de tjenester, han havde opsparet gennem sine 15 år i branchen.

- Det var et projekt, der kun udsprang af de mest positive intentioner - men det er sådan set ligegyldigt. Jeg kan ikke stå ved biograferne og uddele en pamflet, der forklarer, under hvilke forudsætninger og hvilke rammer filmen er lavet. Den skal altid stå for sig selv, sådan er reglerne nu engang.

Klar igen

- Men jeg tænkte dengang, at det var sådan en film, jeg ville ønske, gik i biffen lige om lidt, fordi hele den isolation og nedlukning var enormt deprimerende. Den film skulle kompensere for den stemning, jeg selv var i. Så den har måske fået halvandet drej for meget i form af sin naivistiske tone og sit meget rene budskab, siger han med et grin.

Et år senere er han klar til at gå igennem hele møllen igen. Han har instrueret "Alle for fire", som han har skrevet sammen med Mick Øgendahl. Og på trods af at Rasmus Bjerg har vinket farvel til serien, er hans karakter, Timo, tilbage. Denne gang overtages rollen af Anders W. Berthelsen.

Bliver livsnødvendigt

Derudover består rollelisten af navne som Mick Øgendahl, Jon Lange, Gordon Kennedy og Stefania Potalivo. Og så dukker Ulf Pilgaard faktisk også på.

Og der var aldrig nogen anden vej for Rasmus Heide end tilbage i instruktørstolen.

- Under produktionen af en film bliver man nødt til at ophøje det hele til noget, der næsten er livsnødvendigt, for ellers kan det være lige meget.

Vanvittig ambition

- Alle film kan sagtens undværes. Så hvis vi skal gøre det, så skal vi tro på, at det har en betydning. At vi vil hinanden noget, og at det kan bidrage med noget i fællesskabet, siger han og fortsætter:

- Jeg har en vanvittig ambition om kun at lave store, brede film, som gør alle glade og ingen kede af det - vel vidende at det selvfølgelig ikke kan lade sig gøre. Alligevel forsøger jeg igen og igen. Men vi gifter os jo også, selv om vi statistisk set ved, at det går skævt for halvdelen af os.

"Alle for fire" har premiere i de danske biografer den 11. august.

Instruktør Rasmus Heide (til højre), komiker Mick Øgendahl (til venstre) og skuespiller Anders W. Berthelsen på optagelserne til 'Alle for fire'.
Instruktør Rasmus Heide (til højre), komiker Mick Øgendahl (til venstre) og skuespiller Anders W. Berthelsen på optagelserne til "Alle for fire".
Powered by Labrador CMS