Margrethe: -Han gør det helt anderledes

Dronning Margrethe har stor tiltro til kronprins Frederik, når han en dag skal overtage tronen, fortæller hun

Dronning Margrethe var klar i mælet, da der blev spurgt ind til skilsmisserygter. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix.
Dronning Margrethe var klar i mælet, da der blev spurgt ind til skilsmisserygter. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Dronning Margrethe regner med at fortsætte som det royale overhoved, så længe hun lever.

Det fortæller hun til B.T. i forbindelse med sit 50-års jubilæum som regent, som hun har kunnet fejre fredag.

- Det har været en glæde for mig at have min gerning - dette job, som jeg regner med at blive siddende i, så længe jeg lever, siger dronningen til B.T.

Helt anderledes

Hun fortæller også, at hun føler sig overbevist om, at kronprins Frederik vil være klar til at tage over, når den tid kommer.

- Han kommer til at gøre det anderledes, helt sikkert, men sådan skal det også være, når generation følger generation, og en mand følger efter en kvinde, siger hun til B.T.

Ingen plan

Hun har ikke tænkt sig at lægge en plan for sin søn, som han skal følge, når han overtager tronen, men håber i stedet at lade det komme lige så stille til ham. Der skal ikke være en opskrift.

I stedet mener dronningen, at man skal have tillid til sin familie.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

Powered by Labrador CMS