Mary og Frederik deltager

Kronprinsparret deltager ved åbningen af FN's Generalforsamling i New York til september

Udgivet Opdateret

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary vil til september deltage i åbningen af FN's Generalformling i den amerikanske delstat New York.

Det skriver Kongehuset på dets hjemmeside.

Under opholdet i New York vil kronprinsparret desuden deltage i en række arrangementer og møder med fokus på FN's 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling, skriver Kongehuset.

Ved åbningen lancerer Danmark samtidig sit kandidatur til en plads i FN's Sikkerhedsråd i perioden 2025-2026.

Et af de vigtigste

Sikkerhedsrådet er et af de vigtigste organer inden for FN og har én primær opgave - at sikre international fred og sikkerhed.

Siden 2021 har det officielt været Danmarks mål, at få en plads i sikkerhedsrådet.

- Regeringen vil arbejde for, at Danmark får plads i FN's Sikkerhedsråd. At blive valgt ind er en stor opgave og en langstrakt valgkamp.

- Vi skal have 129 forskellige lande til bakke op om det danske kandidatur, sagde statsminister Mette Frederiksen (S).

Kamp om pladserne

Siden 1990 har der været kampvalg i 11 ud af 16 valg til Sikkerhedsrådet.

Det er derfor ikke usandsynligt, at der bliver kamp om pladserne.

Tidligere udenrigsminister og formand for SF Holger K. Nielsen er blevet valgt som særlig repræsentant, og skal forsøge at sikre Danmark en plads i rådet.

Oprindeligt var den tidligere Venstremand Kristian Jensen udvalgt til posten. Han meddelte dog i marts sin afgang for at blive administrerende direktør for energiorganisationen Green Power Denmark.

Til september vil kronprinsparret deltage i åbningen af FN's Generalforsamling. Samtidig lancerer Danmark sit kandidatur til en plads i FN's Sikkerhedsråd. (Arkivfoto).
Til september vil kronprinsparret deltage i åbningen af FN's Generalforsamling. Samtidig lancerer Danmark sit kandidatur til en plads i FN's Sikkerhedsråd. (Arkivfoto).

Fire gange

Danmark har fire gange tidligere været en del af sikkerhedsrådet. Senest var i 2005-2006.

FN's Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Fem lande er faste medlemmer, mens de ti andre pladser besættes for to år ad gangen.

Hvert år udskiftes fem af de ikke-faste medlemslande, og for at blive valgt skal et land have 2/3 af de afgivne stemmer i FN's Generalforsamling.

De faste medlemmer er Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA.

FN'S SIKKERHEDSRÅD

* FN, der står for Forenede Nationer, blev grundlagt efter Anden Verdenskrig i 1945. FN består i dag af 193 medlemslande. Det betyder, at stort set alle verdens lande er en del af organisationen.

* Rusland har været en del af FN, siden organisationen blev grundlagt - i lang tid dog som en del af Sovjetunionen.

* FN's Sikkerhedsråd har været en del af FN fra begyndelsen. Rådet har én primær opgave - at sikre international fred og sikkerhed.

* Sikkerhedsrådet kan mægle mellem stridende parter, opfordre til våbenhvile, iværksætte økonomiske sanktioner eller udsende FN-styrker for at forhindre uorden eller uroligheder.

* Sikkerhedsrådet har fem permanente medlemmer. Det drejer sig om Storbritannien, USA, Frankrig, Kina og Rusland.

* På samme tid er der ti medlemmer, der vælges for en toårig periode af FN's Generalforsamling. De ti er i øjeblikket Albanien, Brasilien, De Forenede Arabiske Emirater, Gabon, Ghana, Indien, Irland, Kenya, Mexico og Norge.

* Danmark har været medlem af Sikkerhedsrådet fire gange. Det var i perioderne 1953-54, 1967-68, 1985-86 og 2005-06.

* Danmark går i øvrigt også efter af blive en del af rådet i 2025-2026.

* Rådet anbefaler også til FN's Generalforsamling, hvem der skal være FN's generalsekretær. I øjeblikket er det portugisiske António Guterres.

Kilde: FN, Gyldendals Den Store Danske
Powered by Labrador CMS