Kulturdebat splitter Venstre-folk

25. januar 2013 22:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kulturdebat splitter Venstre-folk
Billede mangler

Venstres kulturordfører støtter ubetinget de frie bogpriser, men nu siger en af partiets markante stemmer, Birthe Rønn Hornbech, at litteraturen ikke kan overlades til markedskræfterne.

 

Mens Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V) i debatten for og imod frie bogpriser heftigt og uden tøven har forsvaret de frie bogpriser, som blev indført for to år siden, så skriver hans partifælle nu, at man ikke kan overlade bogen til den frie prisdannelse og den frie konkurrence. Kun kortsynede og åndløse liberalister tænker sådan, skriver hun.

– Vi kan ikke lade litteraturen konkurrere på lige vilkår med X Factor, splatterfilm og andre fordummende tilbud, der efterlader et folk i åndelig armod og med en opfattelse af, at kunst er alt muligt fra skidt til kanel, skriver Birthe Rønn Hornbech.

For hende er litteraturpolitikken en så væsentlig del af kulturen, at den må have særlige vilkår. Hun støtter ideen om at genindføre de faste bogpriser med en karensperiode, og hun lufter også – og det står helt for hendes egen regning, understreger hun – tanken om en nedsat moms for bøger, som man ser det i de fleste europæiske lande.

– Jeg har meget varme følelser over for bogen, og jeg vender mig imod, at man tror, at man bare kan bruge markedsprincippet på litteraturen. Jeg tror også, at litteraturpolitikken på langt sigt har indflydelse på markedet. Et åndløst folk kan ikke udvikle sig. Det her handler om værdier, siger Birthe Rønn Hornbech.

Det er krisen i bogbranchen, der har fået debatten om frie kontra faste bogpriser til at blusse op. Sidste år drejede 21 boghandlere nøglen om, et forlag lukkede og en række af de store forlag var igennem fyringsrunder.

Krisen fik mellem jul og nytår Lars Boesgaard, direktør for forlaget Lindhardt og Ringhof, til at skrive en kronik i Berlingske, hvor han foreslog genindførelse af de faste priser for nye bøger – dog med en karensperiode på tre-fire måneder, hvorefter priserne igen skulle være frie. Målet var at sikre både boghandlernes og forlagenes indtjening.

Birthe Rønn Hornbech er selv bogelsker. Hun køber selv bøger både på nettet og i boghandelen, og hun synes, at det er vigtigt, at boghandlerne bevares.

– Det handler ikke om købmandsprincipper, men om kulturpolitik. Der skal være et sted, hvor man kan se de nye bøger, og boghandlerne er kulturelle kraftcentre. Bogen er noget særligt. Den har betydning for Danmarks fremtid, siger Birthe Rønn Hornbech.

Kulturordfører Michael Aastrup Jensen synes ikke, at Birthe Rønn Hornbechs bordbombe er et festligt indslag med små muntert blafrende dannebrogsflag.

– Hendes synspunkter står for hendes egen regning. Jeg tegner Venstres politik på dette område, og Venstre har om nogen kæmpet for liberaliseringen af bogmarkedet, og det bakker vi stadig fuldstændig op. Frie priser skaber bedre vilkår for forbrugerne, og det er også derfor, Forbrugerrådet bakker op. Fakta er meget klare. Der er kommet mange flere bøger ud til en bredere gruppe mennesker, som ellers ikke fik adgang til bøger. Og så har det samtidig sikret lavere priser, så flere har råd til dem, siger Michael Aastrup Jensen.

Han afviser, at litteraturen er overladt til markedskræfterne uden støtte. Det offentlige giver stor støtte til forfatterne, siger han. Det sker via bibliotekspengene, som forfatterne modtager, og gennem kunststøtten, som også støtter forfatterne.

Kasper Støvring, kulturforsker, borgerlig debattør og underviser på Syddansk Universitet, mener, at debatten viser, at der er to fløje i Venstre.

– Det er to forskellige traditioner, som her løber sammen. Højskole-Venstre, som Birthe Rønn Hornbech tilhører, er fokuseret på dannelse og kulturarv og er måske mere kulturkonservativ end de mere liberale i Handelshøjskole-Venstre, hvor man fokuserer mere på frit valg, individualisme og markedsstyring, siger Kasper Støvring.

Han forudser, at den samme splittelse også vil kunne komme til udtryk hos de Konservative.

– Det er en debat om kulturarv og om at sikre kvalitet i litteraturen. Det handler ikke så meget om erhvervspolitik som om kulturpolitik. Litteratur er meget mere end en forbrugsvare, man køber i Føtex. Det er et led i vores identitetsdannelse, selvforståelse og karakter som kulturnation. Det er en værdidebat.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu