ANNONCE

Kun 59 procent ved hvad det betyder

16. januar 2021 09:01 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Ny spørgeskemaundersøgelser peger på, at for få husker teoribogen

Kun 59 procent ved hvad det betyder
Kun 59 procent svarer rigtigt i ny undersøgelse af, hvad gult lys i lyskurven betyder. Foto: Gjensidige Forsikring

En ting er, hvordan trafikanter agerer, når lyset skifter fra grønt til gult i en lyskurv. En anden er, om billisterne rent faktisk er klar over, hvad det gule lys betyder.

Ny spørgeskemaundersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring tyder på, at det sidste volder problemer for en del.

Faktisk er det kun 59 procent, der svarer det helt rigtige i undersøgelsen, hvor spørgsmålet er “hvornår må du køre over for gult?”

De øvrige procenter fordeler sig på svar som “kun hvis jeg kan nå over inden det skifter til rødt” og “man må aldrig køre over gult”.

En del svarer især klassikeren, som mange øjensynligt også efterlever:

“Hvis jeg når ind i lyskrydset, mens det er gult”.

Det er ikke svært

Altså, tyder noget på, at for mange har glemt, hvad der står i teoribogen – afskrevet af færdselsloven. Det er nemlig ikke så svært. Gult betyder i udgangspunktet altid det samme.

Nemlig “stop”.

Hvis der er gult lys, så skal du stoppe. På samme måde, som hvis lyset er rødt. Der er altså ikke tale om en egentlig blød overgang. Du må heller ikke køre over for gult, selv om det varsler, at lyset snart skifter til grønt.

I færdselsloven er dog en enkelt undtagelse, som kan misbruges.

Det står nemlig, at man som bilist ikke må være skyld i farlige situationer i trafikken. Det gælder også ved lysregulerede kryds. Derfor skal du fortsætte for gult lys, hvis det, at du standser, vil skabe en farlig situation.

– Det skaber farlige situationer, hvis ikke trafikanter er deres ansvar bevidst og sætter sig ind i de gældende regler og love, siger direktør for Skade i Gjensidige, Henrik Sagild.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu