ANNONCE

Her advares danskere mod

5. november 2020 17:12 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Med torsdagens opdatering af rejsevejledningerne, ser det ikke ud til, at rejselystne danskere skal lægge for store planer. Verden er de facto lukket land.

Verden er lukket land. Så enkelt kan den seneste opdatering fra Udenrigsministeriet, der nu decideret fraråder unødvendige rejser til alle lande i verden. Opdateringen, der netop torsdag eftermiddag er udsendt, inkluderer nu frarådelse af rejser til samtlige svenske regioner.

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke ikke-nødvendige rejser til et land indenfor EU/Schengen, hvis smittespredningen af Covid-19 er højere end 30 smittede per 100.000 indbyggere for en uge. Det kan inden lande nu holde sig under.

I Sverige er brugt en anden model, hvor grænsen har dækket forskellige regioner. Derfor har der været to gule pletter på kortet. Det er de svenske regioner Västerbotten og Västernorrland, som nu er gået fra gul til orange.

“Vi fraråder ikke ophold på egen ødegård eller lignende i Sverige eller Norge, selvom øvrige ikke-nødvendige rejser fortsat måtte frarådes til den pågældende region som følge af smittetallet”, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Norge og Estland er også blevet tilføjet listen af lande, hvor danskere advares mod at rejse til. Begge var dog allerede på listen, fordi landene har indført krav om, at danskere, som rejser til landet, skal gå i karantæne ved ankomst.

En lille plet

Der er faktisk en enkelt lille plet, der ikke som sådan er lukket. Vatikanet er faktisk blevet fjernet fra listen og ændres til gul, det betyder vær ekstra forsigtig, på grund af et lavt smittetal. For at komme af listen igen, skal et lands smittetal under 20 per 100.000 over en uge.

Som det eneste sted i Europa er Finland under smittegrænsen og burde i princippet være farvet gul, men som historien er med Norge og Estland, så frarådes ikke-nødvendige rejser til Finland, fordi landet har indført indrejserestriktioner.

– Man kan ikke rigtig komme ind i Finland, siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet, til Ritzau i forbindelse med udgivelsen af den nye pressemeddelelse.

– Det er det eneste land i Europa, der ligger under smittegrænsen. Ja, det eneste lys i mørket, kan man sige, men tallene i Finland går også opad, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Rejsevejledningerne er udelukkende anbefalinger. Det er således ikke forbudt at rejse til et land, du frarådes mod. Til gengæld kan det få betydning for rejseforsikring og arbejde, hvis du trodser myndighedernes anbefalinger.

Fakta

Corona-rejsereglerne

Bliv klogere på rejsereglerne er her:

* Udenrigsministeriets rejsevejledninger er, som navnet antyder, vejledende.

Der er altså tale om anbefalinger, og du ryger hverken i fængsel eller får en bøde, hvis du ikke følger dem.

* Hvis man vælger at rejse til et land, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til på grund af landets høje smittetal, så anbefaler ministeriet, at man går i karantæne i 14 dage, eller til man er blevet testet negativ for covid-19, når man vender hjem.

Man skal være opmærksom på, at der kan gå et stykke tid, fra man bliver smittet, til man kan blive testet positiv. Derfor kan det være en god idé både at blive testet, når man vender hjem og igen et par dage senere.

* Selv om selvisolation er en anbefaling fra myndighederne, kræver flere arbejdspladser, at du kan fremvise et negativt prøvesvar, inden du vender tilbage til arbejdspladsen, hvis du har været i et orange land.

* Hvis du planlægger at rejse til et land, hvor Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til, skal du være opmærksom på, hvad der ligger bag ministeriets anbefaling.

Det er nemlig ikke nødvendigvis et højt smittetal. Det kan også skyldes, at landet har skrappe indrejseregler, som kan gøre det svært for danskere at rejse dertil på ferie.

Kilder: Udenrigsministeriet og Statens Serum Institut.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu