Kurdere løslader tyrkiske soldater

13. marts 2013 15:26 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kurdere løslader tyrkiske soldater
Billede mangler

TYRKIET: Efter at have været holdt fanget næsten to år i bjergene mod Irak, løslod kurdiske PPK-oprørere onsdag en gruppe tyrkiske soldater. Det skete som en gestus før en forventet meddelelse fra PKK om våbenhvile i forbindelse med det kurdiske nytår 21. marts, skriver Reuters.

 

Gruppen omfattede otte mænd, seks soldater, en politiofficer og en lokal embedsmand, som blev overdraget af PPK til en menneskerettighedsgruppe og et kurdisk medlem af det tyrkiske parlament på et plateau i en øde egn af Tyrkiet på grænsen til Irak. Her har PKK har mange baser i bjergene på både den tyrkiske og den irakiske side.

Frigivelsen anses som en tillidsskabende foranstaltning forud for, at den fængslede tidligere leder af PKK, Abdullah Öcalan, fra sin fængselscelle snart ventes at proklamere en våbenhvile med det tyrkiske militær.

Öcalan der har siddet fængslet siden 1999, hvor tyrkiske sikkerhedsstyrker pågreb ham, afsoner en livstidsdom i et fængsel på en ø ud for Istanbul, men spiller fortsat en rolle i konflikten med de tyrkiske myndigheder.

Fra sin celle har han siden oktober sidste år forhandlet med udsendinge fra den tyrkiske regering om betingelser for en våbenhvile, og ifølge Reuters indgår afvæbning af PPK som gengæld for flere rettigheder til den kurdiske befolkningsgruppe som et af elementerne.

Først skal en våbenhvile dog etableres, og grundlaget for den skulle ifølge Reuters være, at PKK trækker sine styrker tilbage fra tyrkisk territorium og ind i bjergene i det kurdiske Nordirak.

PKK, som USA og EU betegner som en terrororganisation, begyndte sin væbnede kamp for selvstyre i Tyrkiets østlige kurdiske område i 1984.

Siden har organisationens kamp mod staten kostet mindst 40.000 menneskeliv på begge sider.

Den tyrkiske vicepremierminister, Besir Atalay, kalder løsladelsen af de otte for en »gestus af god vilje«, efter at Öcalan sidste måned foreslog løsladelse af fanger på begge sider.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu