ANNONCE

Kvinde dømt for påsatte brande

2. juni 2020 14:26 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Har fået en behandlingsdom på en psykiatrisk afdeling - derefter bliver hun udvist af Danmark. Dommen er blevet anket af kvinden.

En 51-årig kvinde fra Mozambique er ved Retten i Aarhus blevet idømt en behandlingsdom på en psykiatrisk afdeling og udvisning af Danmark for flere brandstiftelser og forsøg på brandstiftelse. (Du kan læse mere om hvor lang tid en behandlings/anbringelsesdom egentlig er i bunden af artiklen)

Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Om aftenen den 27. august sidste år fik Østjyllands Politi en anmeldelse om, at der på Ryvej i Aarhus V var påsat en mindre brand i kælderen ved et parcelhus.

Det var lykkedes husets beboere at slukke branden, som var opstået ved, at nogen havde sat ild til en bunke med papir, håndklæder og brændbar væske.

Flere vidner havde set en kvinde gå fra stedet, kort efter at branden blev opdaget. Det viste sig senere, at der var DNA-spor fra kvinden på et dørhåndtag på adressen.

Brand i fritidsklub

Senere samme aften anmeldte personalet i en fritidsklub i samme område, at en kvinde havde været inde på stedet og spørge efter en lighter eller tændstikker. Lidt efter opdagede de, at der i en garage på stedet var hældt brandfarlig olie ud over gulv og inventar, og at der var stjålet penge fra klubbens kontor og garderobe.

En patrulje fik kort efter anmeldelsen øje på den 51-årige kvinde, som gik rundt i området, og hun svarede nøje til det signalement som både beboere på Ryvej og personale i klubben havde givet.

Desuden lugtede hun kraftigt af benzin og var i besiddelse af de stjålne genstande fra klubben. Hun blev anholdt og sigtet for flere brandstiftelser og forsøg på brandstiftelse samt for tyveri.

Dagen efter blev hun fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet på psykiatrisk afdeling.

Satte ild på psykiatrisk afdeling

I marts 2020 modtog Østjyllands Politi en anmeldelse fra psykiatrisk afdeling på Aarhus Universitetshospital om, at der var brand på den 51-årige kvindes stue på stedet.

Da personalet opdagede branden, lå den 51-årige kvinde i sin seng på stuen, mens der var kraftig røglugt og flammer opad væggen. Det lykkedes personalet at få slukket branden, inden brandvæsnet ankom.

Det viste sig, at der var blevet sat ild til papir og tøj i en skraldespand på badeværelset på den 51-åriges stue.

I retten blev hun dømt for at have påsat begge brande ved parcelhuset og på psykiatrisk afdeling, samt at have forsøgt at sætte ild til garagen i fritidsklubben. Hun blev også dømt for tyveriet fra fritidsklubben.

Stor skade

Ud over episoderne i Aarhus var kvinden tiltalt for den 21. august at have forsøgt at sætte ild til et kvindehjem i Roskilde, hvor der på gulvet i kælderetagen var blevet hældt benzin ud, der var forsøgt antændt med afbrændt papir, men det forhold blev hun frifundet for.

– Der er ingen tvivl om, at kvinden kunne have forårsaget betydelig skade, såfremt brandene havde nået udvikle sig og ikke var blevet slukket i tide. Selvom ingen personer er kommet til skade, er der tale om alvorlig kriminalitet, som dommen og udvisningen med indrejseforbud i seks år også viser, siger anklager i sagen Jacob Gents.

Den 51-årige nægtede sig skyldig i samtlige forhold og ankede dommen på stedet.

Hun blev fortsat varetægtsfængslet efter domsafsigelsen.

Fakta

Det betyder en anbringelsesdom

Når en person dømmes til anbringelse på ubestemt tid, er der potentielt set tale om en livstidsdom. Men der er ikke tale om en fængelsesstraf, deraf navnet anbringelsesdom:

* Kriminelle, som er sindssyge eller mentalt retarderede, kan ifølge straffeloven ikke straffes.

* I mindre alvorlige sager kan retten i stedet idømme den kriminelle foranstaltninger såsom tilsyn, ambulant behandling, afvænning eller lignende.

* Retten kan i alvorlige sager vælge en anbringelsesdom. Her bliver den dømte tvangsanbragt på for eksempel en psykiatrisk afdeling eller en institution for personer med mentale handicap.

* Under anbringelsen vurderer den behandlende overlæge, hvilken behandling den dømte skal modtage.

* Det er overlægen på den afdeling, hvor anbringelsen finder sted, der bestemmer, om den dømte kan få udgang.

* Er anbringelsen sket på baggrund af en dom for alvorlig kriminalitet, er der i udgangspunktet tale om anbringelse på ubestemt tid. Dog senest efter fem år skal anklagemyndigheden sørge for at forelægge sagen for retten på ny.

* I meget alvorlige sager, hvor den dømte vurderes at være til ekstraordinær fare for andre, kan retten vælge en dom til anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse.

* I modsætning til en almindelig behandlingsdom kan en anbringelsesdom kun ophæves af retten ved en såkaldt foranstaltningsændring. For eksempel kan dommen ændres til en almindelig behandlingsdom.

* En anbringelsesdom må ikke forveksles med en forvaringsdom. Begge er tidsubegrænsede foranstaltninger, men forvaring bruges over for personer, som ikke er sindssyge eller retarderede og derfor i udgangspunktet egnede til almindelig straf.

Kilder: Straffeloven, psykiatriloven, Region Sjælland, Kriminalforsorgen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu