Kvinde dræbt med bilbombe

17. oktober 2017 07:21 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Journalist, som afslørede, at Maltas premierministers kone havde skjult penge i skattely i Panama, er dræbt.

Kvinde dræbt med bilbombe
Eksplosionen var så kraftig, at Daphne Caruana Galizias lille Peugeot blev slynget ind på en mark og hun selv blev kastet adskillige meter væk. Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters

En kendt maltesisk journalist og blogger, der har beskyldt Maltas regering for korruption, er blevet dræbt af en kraftig bilbombe mandag eftermiddag.

Det bekræfter landets premierminister, Joseph Muscat, på en pressekonference.

Den 53-årige Daphne Caruana Galizia var en af Maltas mest kendte bloggere og undersøgende journalister.

I Danmark kender man hende måske fra dokumentarfilmen “John Dalli Mysteriet,” hvor Mads Brügger og Mikael Bertelsen forsøger at kortlægge et mysterium i EU.

Det er Mikael Bertelsen selv, der på Twitter fortæller, at Daphne Caruana spillede en væsentlig rolle i dokumentarfilmen.

Bilbombe var skjult

Daphne Caruana havde gennem længere tid afsløret sager om formodet korruption, som ofte involverede politikere fra den lille østat i Middelhavet.

Politiet siger, at hun blev dræbt, da hun kom kørende i en bil nær landsbyen Bidnija i det nordlige Malta. Tilsyneladende var bomben skjult i bilen.

Premierminister Muscat, som Galizia tidligere på året beskyldte for at have handlet i strid med reglerne, fordømmer drabet på hende. Han betegner det som “et barbarisk angreb på pressefriheden”.

– Jeg vil ikke finde ro, før jeg ser retfærdigheden ske fyldest i denne sag, siger han i en udtalelse på maltesisk tv.

Udløste utidigt valg

Galizias beskyldninger om korruption var årsagen til, at Muscat tidligere på året udskrev valg i utide. Et valg, som resulterede i, at vælgerne gav ham lov til at blive på posten.

Ifølge journalisten findes der beviser for, at Muscats kone ejer et selskab i skattely i Panama, og at der er flyttet store summer penge mellem dette selskab og banker i den tidligere sovjetstat Aserbajdsjan.

Både Muscat og hans kone benægter anklagerne.

Ifølge den maltesiske tv-station TVM er det kun to uger siden, at Galizia henvendte sig til politiet, fordi hun havde modtaget mordtrusler.

Journalister er i oprør

Nyheden om mordet på Galizia, får den internationale organisation for undersøgende journalister, ICIJ, til at “opfordre de maltesiske myndigheder til at efterforske mordet og stille gerningsmændene ansvarlige”.

Herhjemme reagerer Foreningen for Undersøgende Journalistik.

På Twitter skriver journalist John Hansen på vegne af foreningen:

– Jeg opfordrer den maltesiske regering til at beskytte ytringsfriheden. Nu.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu