ANNONCE

Holdt i tomgang en hel dag – gemte på noget lusket

26. januar 2021 20:58 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

En lastbil havde stået med motoren i tomgang. Gennem det meste af en dag

Holdt i tomgang en hel dag - gemte på noget lusket
En chauffør lod sin lastbil stå i tomgang det meste af dagen. Det gjorde politiet mistænksom. Arkivfoto: Colourbox.

Søndag aften klokken 19.27 kontaktede en 55-årig kvinde politiet og anmeldte, at der på en parkeringsplads i Køge holdt en tysk indregistreret lastbil, som havde motoren tændt, og at lastbilen havde været stået med tændt motor det meste af dagen.

Anmelderen havde – inden hun kontaktede politiet – henvendt sig til personen i lastbilen med et ønske om, at han standsede motoren.

Det blev dog afvist af personen i lastbilen, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Politiets vagtcentral sendte derfor en patrulje fra Tungvogncenter Øst til stedet, og de traf den bulgarske fører af lastbilen.

Det stod hurtigt klart for politiet, at ikke alt var, som det skulle være.

Manipuleret takograf og defekt udstyr

Lastbilens takograf viste sig nemlig at være blevet manipuleret, sådan at den kunne optegne hvil, imens der faktisk blev udført kørsel. Ved politiets nærmere efterforskning kunne det endvidere fastlægges, at denne manipulation var blevet benyttet adskillige gange.

Undersøgelsen viste endvidere også, at lastbilens motorlampe lyste, da dets forureningsbegrænsende udstyr var defekt, og havde været dette i meget længe.

– Lastbilen blev på baggrund af både manipuleret og defekt udstyr beslaglagt af politiet til nærmere undersøgelse. Chaufføren blev derfor bedt om at pakke sine ting sammen, og politiet besluttede at kigge tingene igennem for at sikre, at chaufføren ikke fjernede noget fra bilen, som kunne være relevant for sagen. Det skulle vise sig at være en klog beslutning, siger politikommissær Henrik Fobian.

Fakta

Lastbilernes takografer

  • Registrerer elektronisk oplysninger om køretøjets og førerens aktiviteter, fx køretider.
  • Lagrer oplysningerne i et elektronisk datalager, som er indbygget i takografen, og på det førerkort, som føreren skal anvende i takografen.
  • Føreren skal anvende et førerkort også kaldet et takografkort.
  • På førerkortet registreres alle førerens aktiviteter i en periode på 28 dage.
  • Når de 28 dage er gået, overskrives tidligere oplysninger på kortet.

– Ikke nok med, at der blev fundet en fjernbetjening, som med al sandsynlighed kunne aktivere manipulationen, så havde føreren af lastbilen også udstedt to gyldige førerkort. Så både fjernbetjening og begge førerkort blev ligeledes beslaglagt på stedet. Føreren af lastbilen skal nu hjem til Bulgarien for at få udstedt et nyt førerkort, inden han kan køre lastbil igen. Undersøgelsen af lastbilen er stadig i gang, men det ligger fast, at chaufføren kan se frem til en større bøde i sagen, siger politikommissær Henrik Fobian.

Tak til opmærksom borger

Politiet er glade for, at borgerne er opmærksomme – og reagerer – i sådanne situationer:

– Vi vil gerne sige tak til den opmærksomme borger, som forsøgte at sætte en stopper for lastbilens tomgang – og som valgte at alarmere politiet, da hun ikke kunne trænge igennem til chaufføren. Takket være borgeren fik vi sat en effektiv stopper for ulovlighederne, slutter politikommissær Henrik Fobian.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu