ANNONCE

Kvinde trampet halvt ihjel

28. september 2020 05:27 | Af: Newsbreak.dk

På få sekunder skiftede stemningen fra idyl til rædsel under en gåtur på Helgenæs.

Citathistorie: TV2 Østjylland.

To punkterede lunger, ni brækkede ribben, et knust skulderblad, en brækket arm og et brækket kraveben.

En gåtur udviklede sig i sidste weekend til et mareridt for en lille familie fra Djursland.

En kvinde, hendes to voksne døtre og svigersønnen Janus.

Kvindens gåtur på stranden fik en brat ende, da en flok græssende køer panikkede og trampede hen over hende.

Skaderne, hun pådrog sig, er så alvorlige, at hun her en uge senere fortsat er indlagt på intensivafdelingen på Regionshospitalet Randers.

Ok med hund i snor

Ulykken skete lørdag den 19. september, da familien gik en eftermiddagstur langs stranden ved Lushage på Helgenæs. Familien har ikke lyst til at stå frem med efternavn, men redaktionen er bekendt med deres fulde navne.

Det er ikke første gang, at familien går tur netop i dette område, hvor Naturstyrelsen har græssende skovkvæg til at gå. Fra stranden er der en skrænt op til det område, hvor kvæget normalt går, men denne lørdag var der også dyr nede på selve stranden.

– Vi går og nyder vejret. Har ikke travlt og det er bare en rigtig god efterårsdag. Dyrene kommer ned af skrænten og spiser lidt af en hybenrosebusk, fortæller Janus, der er svigersøn til kvinden, om familiens gåtur forud for ulykken.

Køerne går i et større indhegnet område, hvor folk gerne må gå tur og også gerne tage en hund med, så længe den er i snor.

Kvæg vælter to

På stranden møder kvinden, hendes to døtre og Janus et par, som kommer gående mod dem med en hund i snor.

De to familier passerer hinanden tæt på flokken af kvæg, og dyrene reagerer negativt på hunden. Dyrene jager manden med hunden ud i vandet, så han bliver våd til knæene.

Det næste Janus husker er, at hunden pludselig er løs. Den løber rundt om flokken af dyr og mellem benene på Janus. I vandkanten er manden på vej videre med sin hundesnor i hånden.

Kvinden og hendes to døtre forsøger at finde ly for tumulten ved buskene på stranden, men bliver skubbet af køerne. Både kvinden og hendes ene datter kommer ned at ligge.

– Jeg står nede på stranden og ser, at svigermor ligger ned oppe ved skrænten. Jeg iler hen til hende og får hende op. Nu skal vi bare væk fra denne her flok køer, husker Janus.

Helikopter på stranden

Svigermoren husker, ifølge Janus, selv, at hun blev væltet omkuld af en ko. Den løse hund hopper herefter over hende, og en anden ko følger efter og træder på hendes skulder og ben.

Døtrene og Janus kæmper for at få kvinden på benene, og da det går op for dem, at hun ikke selv kan holde sig oprejst, ringer de 112.

– Vi forsøger at balancere hende op af skrænten, men vi kan tydeligt mærke, at der er noget galt, forklarer Janus.

Redningshelikopter og ambulance kommer hurtigt ud til stedet, og kvinden bliver fløjet afsted til Aarhus Universitetshospital.

Ingen bebrejdelser

Her en uge efter ulykken er familien fortsat i chok over, at deres gåtur kunne ende så galt. De er dog ikke vrede på nogen, men ser det som et frygteligt uheld:

– Vi er bestemt ikke sure på nogen. Der er ikke nogen, der skal have skylden for det her. Det er bare rigtig surt uheld, siger Janus.

Også fra statsskovridder Peter Brostrøm fra Naturstyrelsen Kronjylland, der ejer skovkvæget på Helgenæs, lyder det, at der er tale om en dybt tragisk ulykke:

– Vi er altid meget berørt, når der sker uheld på vores arealer, og jeg synes, det er en dybt tragisk ulykke, siger Peter Brostrøm til TV2 Østjylland.

Han mener, at det er den løse hund som sætter kvæget i bevægelse, ligesom vidneberetningen tilsiger. Samtidig understreger han, at der ved alle indgange til foldene hænger skilte på tre sprog med klare anvisninger af, hvordan man skal forholde sig i indhegningen med dyr.

Blandt andet at man skal holde afstand til dyrene og altid have hunden i kort snor.

– Molskvæget er meget godmodigt og søger ikke mennesker. Hvis mennesker holder sig på afstand, så reagerer de overhovedet ikke. Det er den løse hund, der har forårsaget, at flokken bliver panisk og på den måde sker ulykken. Det kan man ikke bebrejde køerne. De ser ikke et kæledyr, men et potentielt rovdyr, og det reagerer de instinktivt på.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu