ANNONCE

Er du kvinde og på sociale medier? Så skal du passe på dette

20. november 2017 22:45 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Næsten hver femte kvinde i Danmark har været udsat for chikane og trusler - ofte via de sociale medier.

Er du kvinde og på sociale medier? Så skal du passe på dette
Næsten hver femte danske kvinde har været udsat for chikane på nettet - og ofte via en eller form for socialt medie. Foto: Colourbox.

I en netop færdiggjort undersøgelse fra Amnesty International, fremgår det, at næsten hver femte danske kvinde er udsat for digital chikane og vold.

En tredjedel af dem fortæller, at de som følge af truslerne fik stress og oplevede panikanfald, og at de frygtede for deres fysiske sikkerhed.

I Danmark svarer 17 procent af alle kvinder, at de har oplevet onlinechikane mindst én gang, og blandt den gruppe svarer 32 procent, at trusler på sociale medier fik dem til at frygte for deres fysiske sikkerhed. Truslerne handler ofte om fysisk og seksuel vold, eller de er beregnet på at intimidere og nedgøre kvinderne med henvisning til deres køn eller etnicitet, står der blandt andet i rapporten.

Undersøgelser i otte lande

Undersøgelsen er foretaget blandt 4.000 kvinder i otte vestlige lande. Den kortlægger erfaringerne med digitale trusler og onlinechikane blandt kvinder i alderen 18-55 år i Danmark, Italien, New Zealand, Polen, Spanien, Sverige, Storbritannien og USA.

-Internettet kan være et giftigt og skræmmende sted for kvinder. Det er ingen hemmelighed, at misogyni og chikane blomstrer på sociale medier som Facebook og Twitter, men denne undersøgelse viser tydeligt, hvor ødelæggende konsekvenser, det kan have for kvinder, der bliver mål for den type angreb, siger Azmina Dhrodia, der er Amnesty Internationals researcher indenfor teknologi og menneskerettigheder.

503 interviews

I Danmark er altså 503 kvinder mellem 18 og 55 år blevet interviewet. 17 procent tilkendegiver, de er blevet udsat for en eller anden form for chikane.

I cirka halvdelen af tilfældene var de chikanerende på forhånd kendt af kvinden.

Kvinderne har i undersøgelsen svaret, at de poster regelmæssigt på disse sociale medier:

40 % bruger Facebook
59 % bruger Facebook Messenger
21 % bruger Instagram
28 % bruger Snapchat
1 % bruger Twitter

Udover at undersøge, hvor mange kvinder, der er blevet chikaneret, er der også spurgt ind til følgevirkninger, herunder psykologiske, af chikanen.

Selve undersøgelsen:

Undersøgelsen er foretaget af Ipsos MORI for Amnesty International ved hjælp af online spørgeskemaer til et panel på 500 kvinder i alderen 18-55 år i hvert land, som blev udvalgt på basis af det enkelte lands befolkningssammensætning – herunder alder, region og aldersgennemsnit. Kvinderne er alle moderat til aktive brugere af internettet. Undersøgelsen er ifølge Ipsos MORI repræsentativ for kvinder i det enkelte land. Fejlmargenen er mellem 3-4 procent i hvert land.

Undersøgelsen dækker godt 4.000 kvinder i de otte lande. 911 af dem oplyser, at de har oplevet chikane og trusler online. Her af siger de 688, at de har oplevet det på sociale medier.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu