Kvinder og børn dræbt: Seriemorder dømt

25. juni 2019 22:45 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Sagen om Cyperns første seriemorder er afsluttet.

–  Vi har set død, vi har set mange ting. Men intet som dette. Vi har fundet to meget opløste lig i kufferter i søen. Det er svært at kapere, har Cyperns brandchef Marcos Trangolas tidligere sagt til avisen The Guardian.

Han taler om lig, der er fundet i sagen om militærkaptajnen Nicos Metaxas, der netop er blevet kendt skyldig i syv drab på ferieøen.

The Guardian har dækket sagen tæt, og var også til stede, da Metaxas blev dømt. Hans ofre var fem udenlandske kvinder samt i to tilfælde børn af dem.

Tidligere havde Nicos Metaxas optrådt kølig, nærmest ligeglad – men efter sin dom mandag lod han til at angre:

– Jeg vil gerne sige undskyld til ofrene og deres familier for den urimelige smerte, jeg har forårsaget dem. En stor undskyldning til mine børn og mine forældre nød, jeg har forårsaget og en stor undskyldning til det cypriotiske samfund, der undrer sig over, hvordan et af dets medlemmer er endt her. Det spørgsmål torturerer også mig, sagde han.

Metaxas, der er fraskilt og far til to børn, har ligeledes givet tilladelse til at forskere kan få lov at undersøge ham i et forsøg på at finde ud af, hvad der ligger til grund for hans gerninger.

Smed ofre i vandet

Metaxas har selv fortalt politiet, at han har smidt tre af sine ofre i søen, der ligger vest for den cypriotiske hovedstad, Nicosia. Han har forklaret, at han lagde dem i kufferter, som han smed i vandet.

Cyperns nye politichef Kypros Michaelides har undskyldt over for ofrenes familier.

– Vi har fejlet i at beskytte de uskyldige og forsvarsløse kvinder, der døde på sådan en tragisk og forfærdelig måde. Jeg vil gøre alt, der står i min magt for at genoprette troen på politiet, sagde han ved en mindehøjtidelighed.

To børn blandt ofrene

Fire af de dræbte var fra Filippinerne. Blandt dem er en mor og hendes seksårige datter.

De tre andre drabsofre er en kvinde fra Rumænien og hendes otteårige datter samt en kvinde fra Nepal.

Metaxas har forklaret, at han har mødt kvinderne på nettet. De fleste af dem var ansat som rengøringsdamer eller hushjælpere. De forsvandt i perioden mellem september 2016 og juli eller august 2018.

Minister gået af

På grund af sagen har Cyperns justitsminister, Ionas Nicolaou, forladt sin post. Det skriver BBC.

Artiklen fortsætter under videoen

BBC skriver, at Cyperns regering har mødt offentlig kritik, fordi de mange kvinder, og børn, forsvandt, uden at der synligt blev gjort noget for at finde dem, før Metaxas blev anholdt.

Opdaget ved et tilfælde

Sagen begyndte at rulle, da et lig blev fundet af nogle turister ved et tilfælde tilbage i april måned. Endnu et lig blev fundet samme sted, en gammel mineskakt, og siden blev den Nicos Metaxas altså anholdt.

To lig blev i en gammel mineskakt, et lig på et militært øvelsesområde og et lig i en kuffert, der var sænket ned i en giftig sø. The Guardian skriver, at Metaxas i sagen i sidste ende bad om at få lov til at tilstå sine forbrydelser.

– Jeg keder mig. Jeg vil i fængsel. Stik mig noget papir, så jeg kan skrive det hele ned, skulle han have sagt. Han afleverede 10 håndskrevne sider, hvor han angiveligt tilstod at have dræbt fem forskellige kvinder og to børn, der var børn af to af de fem kvinder.

Svær efterforskning

Politiet har tidligere besvaret de kritiske røster, der hævdede, at det var for dårligt, at flere voksne kvinder, og deres børn, kunne forsvinde, over en årelang periode, uden at politiet fandt ud af, hvad der var sket med dem.

Svaret på kritikken var, at det kan være svært at efterforske sager i Cypern, fordi man eksempelvis skal have mistanke om, at der er sket en alvorlig forbrydelse, før man kan undersøge ofrenes telefon-historik.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu