Kvinder overhaler mænd i jobjagten

26. februar 2012 10:47 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kvinder overhaler mænd i jobjagten
Billede mangler

Ønsket om at komme videre i karrieren får flere kvinder end mænd til at sætte sig til tasterne og søge nyt job.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse.
Syv procent af kvinderne i både det offentlige og private har inden for de seneste fire måneder søgt nyt job, mens det for mænd er seks procent.
Kvinderne er blevet mere eksperimenterende og udadfarende end mændene på grund af den økonomiske krise, vurderer arbejdsmarkedsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet, RUC.
“Mændene er blevet mere tryghedssøgende, fordi de har oplevet, at de første kriseår gik hårdt ud over den private sektor og især byggefagenes tunge mandefag. I et nyt job er man jo mere sårbar i forhold til arbejdsløshed. Og der kunne man godt forestille sig, at man hellere vil blive siddende i stedet for at flytte sig,” siger hun.
Tal fra arbejdskraftundersøgelsen, der endnu ikke er offentliggjort viser, at det især er de offentlige ansatte, der søger andet job.
Seks procent af de ansatte i den offentlige sektor har søgt nyt job inden for de seneste fire uger, mens det er seks procent inden for det private erhvervsliv.
Og da flere kvinder end mænd i den offentlige sektor, resulterer det i, at flere kvinder end mænd generelt set søger andet arbejde.
Karen Sjørup peger på, at typiske kvindefag i det offentlige som sygeplejerske eller sosu-assistent har bredere muligheder uafhængigt at en økonomisk krise. Her er det ikke ligeså “farligt” i en krisetid at søge nyt job.
“Hvis du er sygeplejerske, har du let ved at søge fra et hospital fra det andet, uden at det er et stort afbræk i den karriere. Det er et fag, du bare kan. Det samme gælder også læger og lærere. Hvis man er inden for den offentlige sektor, så er der en mindre risiko ved at skifte job, fordi der er nogle jobmuligheder, som er mere genkendelige for den enkelte, end i den private sektor,” siger Karen Sjørup.
Når Danmark igen er ude af det økonomiske dødvande er det ikke umuligt, at mændene igen tager førertrøjen i ansøgerfeltet. For mændenes motivation til at søge job højere oppe i hierarkiet er hæmmet under krisen, mener arbejdsmarkedsforskeren.
“Historisk set har mænd oftere skiftet job, hvis de har villet have et lederjob. Og jo mere, vi befinder os i en højkonjunktur, jo mere optimisme er der i forhold til at tage det spring. Derfor kunne man godt forestille sig, at en ny højkonjunktur ville gøre mændene mere mobile og søgende efter nye job,” siger Karen Sjørup.
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu