Kvinder skal belønnes bedre for æg

1. februar 2013 04:05 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kvinder skal belønnes bedre for æg
Billede mangler

Når kvinder hjælper andre kvinder til at få børn, kan de fremover belønnes med 2.400 kroner for deres æg. Hidtil har lov om kunstig befrugtning ellers sagt, at kvinder skal kompenseres som mænd, der donerer sæd, hvilket vil sige med mellem 300 og 500 kroner.

 

Men Sundhedsudvalget drøftede spørgsmålet i går og vil nu ændre reglerne. Det skriver Berlingske fredag.

– Der er en fælles opfattelse af, at kompensationen ikke er rimelig, da ægudtagning er omstændig, smertefuld og ubehagelig. Derfor vil vi gerne sende et signal om, at kvinder kan blive kompenseret hver gang, de møder op på klinikken og ikke blot for donationen, fortæller de radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom (R).

Et donationsforløb kræver typisk fire-fem fremmøder på fertilitetsklinik, og der er nu politisk enighed om, at kvinden kan få 400 kroner hver gang, hun tropper op. Det sidste fremmøde – altså selve ægudtagningen – udløser 800 kroner, hvilket betyder, at kvinden nu får 2.400 kroner for et donationsforløb.

Det vil dog være et minimumsbeløb, da kvinderne stadig kan blive kompenseret for tabt arbejdsfortjeneste og transportudgifter.

Et flertal i Etisk Råd har i en udtalelse til sundhedsordførerne forud for gårsdagens møde anbefalet, at ægdonorer udelukkende får dækket faktiske udgifter ved at møde op.

Og 2.400 kroner mener formanden for rådets arbejdsgruppe om kommercialisering, Thomas Ploug, er for meget.

– Jeg synes ikke, man skal have 2.400 kroner. Det kan skabe et incitament til noget, som med en vis sandsynlighed kan skade kvinden. Der er også undersøgelser, som meget stærkt dokumenterer, at bare de 500 kroner, som sæddonorer får, motiverer, siger Thomas Ploug og fortsætter:

– Men det vigtigste er, at der bliver sat en grænse, så der ikke er et frit marked for menneskeæg. Det er alle medlemmer i Etisk Råd enige om.

På Sundhedsudvalgets såkaldte etiske møde kom man også frem til, at ægdonorer kun må være ophav til 12 børn i Danmark, ligesom det gælder for sæddonorer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu