Knivangriber skudt af politiet: Stort set ingen detaljer slipper ud – men her er, hvad vi ved

19. november 2018 18:48 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Politichef vil ikke kommentere tegn på, at 24-årig demonstrerede sympati for Islamisk Stat ved knivangreb.

Opdateret 21. november: Politiet meddeler, at den 24-årige mand er blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Politiet optrapper tilstedeværelsen i Brabrand efter en episode mandag, hvor en 24-årig mand gik til angreb med en kniv og derefter blev såret af politiets skud.

Det siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe fra Østjyllands Politi på et pressemøde ved Politigården i det centrale Aarhus mandag eftermiddag oven på den voldsomme hændelse i forstaden. Ritzau deltog ved pressemødet.

På rygtebasis – og dokumenteret i en video fra stedet – lyder det, at den knivbevæbnede mand holdt en finger i luften, og det kan tolkes som et udtryk for sympati med terrorgruppen Islamisk Stat, men den snak ønsker chefpolitiinspektøren slet ikke at tage på pressemødet. Der er for nuværende intet at sige om et muligt motiv.

– Vi er meget interesseret i at få henvendelser fra borgerne, siger Klaus Arboe og nævner, at en mobil politistation placeres i det vestlige Aarhus. Det er så faktisk stort set det eneste, der slap ud på mandagens pressemøde. Foruden den tilskadekomnes alder.

Angreb med kniv

Episoden udspillede sig over en kortere periode omkring Gellerupparken. Den 24-årige mand skal efter sigende have optrådt truende i en bybus, og hans foretagende fortsatte uden for bussen på Karen Blixens Boulevard.

Her gik det så vidt for sig, at politiet blev tilkaldt, og den 24-årige mand gik til angreb på en patrulje. Ingen af de tilstedeværende betjente kom alvorligt til skade, men det samme kan altså ikke siges om den unge mand.

I et – formodentlig – forsøg på modværge affyreredes skud mod den knivbevæbnede, der efterfølgende blev kørt på Aarhus Universitetshospital. Ifølge Østjyllands Politi er han nu uden for livsfare – men stadig i kritisk tilstand.

På et meget populært videoklip af episoden, der bredes på sociale medier, kan man se en kvindelig betjent med en stor kniv i hånden, men politiet har mandag ikke ønsket at kommentere eller uddybe den detalje. Kniven kan man formode, at betjenten har taget fra den 24-årige efter hans angreb – og måske efter der blev løsnet skud. Det er dog bemærkelsesværdigt, at manden på videoklippet har sine sko på. Sko, der er efterladt i en blodpøl foran en bygning på Dortesvej.

Vidner beretter over for Newsbreak.dk, hvordan området efter episoden stort set var lukket fuldkommen ned med afspærringer og en massiv polititilstedeværelse. Adskillige betjente gik rundt i området, og i tiden omkring klokken 13 kom mandskabsvogne til i en lind strøm.

Moské advarede politiet

I en direkte transmission fra DR P4 Østjylland kunne man høre beskrivelser af politiets igangværende efterforskning. Særligt én detalje vakte opmærksomhed, for det forlød, at Abu Bilal fra den omstridte Grimhøjmoské blev afhørt af politiet.

Nu skriver DR.dk da også, at moskéen har været i forbindelse med den 24-årige mand. Det forklarer formanden selv til DR.dk.

– Han er ikke kendt i moskéen, men dukkede op for første gang i aftes, siger moskéens formand, Osama El-Saadi og forklarer, at manden vendte tilbage mandag – med kniven, og han virkede desuden forstyrret. Fra moskéen blev politiet alarmeret, lyder det.

Særlige efterforskere

Hele skudepisoden er nu overgivet til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som det er for vane, når politiansatte er involveret i hændelser, hvor de skyder og rammer andre. Af samme grund har Østjyllands Politi heller ikke flere kommentarer til episoden.

Hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed ville specialkonsulent Christian Otto over for Newsbreak.dk kun bekræfte, at myndigheden var blevet bedt om at efterforske.

– Vi er blevet underrettet om en politiforretning ved en bus i Brabrand, hvor en mand blev ramt af skud fra politiet.

Søger vidner

DUP fik underretningen fra Østjyllands Politi klokken 13.28, og skudløsningen er altså sket umiddelbart inden fa. De involverede betjente blev hastet til akut afhøring i sagen.

I en pressemeddelelse skriver DUP, at sagen behandles efter bestemmelsen om “udrykningssager” i retsplejelovens § 1020 a, stk. 2. “Efter denne bestemmelse iværksætter Politiklagemyndigheden efterforskning, når en person er afgået ved døden eller er kommet alvorligt til skade som følge af politiets indgriben, eller mens den pågældende var i politiets varetægt”, står der.

Efterforskerne vil gerne i kontakt med vidner, som har set episoden, eller sidder inde med viden i øvrigt, der kan bruges til at opklare, hvad der er foregået. Vidner er der ifølge Newsbreaks oplysninger flere af.

Politiklagemyndigheden kan kontaktes på telefon 41 78 35 00 indenfor normal kontortid eller e-mail på mail@politiklagemyndigheden.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu